Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξεκαθαρίζει τη στάση της η ΔΗΜΑΡ και κλίνει προς τα αριστερά - Ναι σε συνεργασία με έναν «ρεαλιστικό» ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκαθαρίζει τη στάση της η ΔΗΜΑΡ και κλίνει προς τα αριστερά - Ναι σε συνεργασία με έναν «ρεαλιστικό» ΣΥΡΙΖΑ
Αίρονται και τα τελευταία εμπόδια στο δρόμο προς την εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ
Την θολή έως σήμερα στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς σε δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα – για τον ΠτΔ και για τις πολιτικές συμμαχίες – επιχείρησε να ξεδιαλύνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης.
Σε χθεσινή συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κουβέλης αφού εμφανίστηκε βέβαιος ότι η σημερινή ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει έως τις αρχές του 2015, υπογράμμισε ότι το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν τον αφορά.
Ερωτηθείς δε για τη στάση των εναπομεινάντων 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ο Φ.Κουβέλης είπε ότι 3-4 δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ και ότι οι υπόλοιποι θα αποφασίσουν βάσει των πολιτικών της κυβέρνησης.
Αλλά αν κρίνει κανείς από τη βεβαιότητα του κ.Κουβέλη ότι η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, τότε είναι προφανές πως οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κίνηση που αν μη τι άλλο φέρνει τη ΔΗΜΑΡ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Φ.Κουβέλης, ο οποίος αφού απέρριψε κατηγορηματικά μια νέα σύμπραξη με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις του θα γίνουν «πιο ρεαλιστικές».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε προσπάθεια μετατόπισης σε ρεαλιστικότερες θέσεις τις προγραμματικές τοποθετήσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Αν και η τελική στάση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο επικείμενο συνέδριο της, οι ενδείξεις είναι ότι τελικά η ΔΗΜΑΡ θα κάνει το βήμα προς τα αριστερά.
Εφόσον επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα προστεθούν στο αντιπολιτευτικό «μέτωπο» για την προεδρική εκλογή, καθιστώντας πλέον σαφές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Υπό την προϋπόθεση ότι ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή θα επιμείνουν στις θέσεις τους για τον ΠτΔ και δεν θα έχουν απώλειες (και χωρίς να υπολογίζονται οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές).
Εκλογές τις οποίες, όπως τουλάχιστον δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι ενδείξεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει ακόμα και την αυτοδυναμία, θετικά είναι τα μηνύματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο επίπεδο των συμμαχιών.
Πέρα από τη διαφαινόμενη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει τα αναγκαία βήματα προσγείωσης στην πραγματικότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται πλέον σαφές πως πολλά από τα εμπόδια στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία αρχίζουν να απομακρύνονται, με το σενάριο της εκλογικής του επικράτησης να ακούγεται «γοητευτικό» σε ολοένα και περισσότερους αποδέκτες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης