Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λύση για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών αναζητεί η κυβέρνηση - Ετοιμάζει αντιπρόταση για τους πλειστηριασμούς

Λύση για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών αναζητεί η κυβέρνηση - Ετοιμάζει αντιπρόταση για τους πλειστηριασμούς
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προτείνει οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας
(upd)Λύση για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα προβληματικά δάνεια από το νέο έτος, αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου και του Υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι την προσεχή Τρίτη.
Οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να βρουν τρόπους να μην ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής του επεξεργασίας.
Σημειώνεται πως κυβέρνηση και τρόικα έχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.
Η τρόικα, υπογραμμίζοντας πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται ήδη στα 68 δις ευρώ και έχουν αυξάνουσα πορεία, ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθώς προτείνει η τιμή πρώτης προσφοράς (όταν το ακίνητο πωλείται μέσω δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού) να ανέλθει στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Απέναντι στις πιέσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προτείνει οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα προωθήσει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και από τους πλειστηριασμούς, για όσους οφειλέτες αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

(πρώτη ενημέρωση 13:45, 28 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης