Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπλόφα ή πολιτική στρατηγική η σεναριολογία περί της επιλογής της κυβέρνησης να προτείνει τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Μπλόφα ή πολιτική στρατηγική η σεναριολογία περί της επιλογής της κυβέρνησης να προτείνει τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Απαντήσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου
Ύστερα από την «έκρηξη» που προκάλεσε η σεναριολογία ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο να προτείνει τον Φώτη Κουβέλη ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες έπεσαν οι τόνοι.
Από τη ΔΗΜΑΡ δίνονταν διαβεβαιώσεις πως δεν έχει γίνει καμία τέτοιου είδους νύξη ή βολιδοσκόπηση προς τον Φ.Κουβέλη ενώ από την κυβέρνηση και τη ΝΔ αναφέρθηκε πως είναι πολύ πρόωρη και πρώιμη η συζήτηση για τον ΠτΔ.
Κυβερνητική μπλόφα ή όχι, το ερώτημα είναι ποιον εξυπηρετεί πραγματικά μια υποψηφιότητα Κουβέλη για το προεδρικό αξίωμα.
Μια πρώτη απάντηση είναι την κυβέρνηση.
Υπό την έννοια ότι από τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 155 βουλευτές, η υποψηφιότητα Κουβέλη μπορεί να προσθέσει άλλες 11 + 2 ψήφους (πρόκειται για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μαζί με τους πρόσφατα αποχωρήσαντες από το κόμμα Ψαριανό, Μάρκου).
Υπολογισμός που σημαίνει ότι υπολείπονται μόλις 12 βουλευτές για το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση για να εκλέξει ΠτΔ και να συνεχίσει το έργο της.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη θα αθροίσει συνολικά τις ψήφους των 13 βουλευτών, μια και υπάρχουν πολλές φωνές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ (όπως π.χ. του Γ.Πανούση) που ζητούν συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της σημερινής κυβέρνησης.
Άρα ο παραπάνω υπολογισμός είναι στον αέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές πως η προεδρική εκλογή δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με την ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές που θα αναδείξει μια νέα Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.
Για αυτό ζητά από τον Φώτη Κουβέλη (με τον οποίο είναι σε διάλογο για μια κυβέρνηση αριστερών αποχρώσεων) να μην γίνει το δεκανίκι και να μην συναινέσει στη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση (που ο Κουβέλης θα αποδεχθεί και η κυβέρνηση θα διασωθεί) δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη, παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός του σχεδιασμός (περί πρόωρων εκλογών) δεν θα υλοποιηθεί
Με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να διαμορφώσει τις πολιτικές εκείνες συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (εφόσον τα ποσοστά του κινηθούν στα επίπεδα των Ευρωεκλογών).
Βάσει αυτής της παραμέτρου, ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εκλογή Κουβέλη, θα έχει στη διάθεση του περισσότερο χρόνο πολιτικά για να κτίσει καλύτερα τις συμμαχίες του και να διεισδύσει βαθύτερα στην κοινωνία (που θα εξακολουθήσει να πλήττεται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης).
Όποιοι όμως και αν είναι οι πολιτικοί υπολογισμοί και τακτικισμοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα είναι τι θα πράξει ο ίδιος ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ που γνωρίζουν ότι το «προεδρικό χαρτί» και η σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος είναι που το συντηρούν εν πολλοίς και στο πολιτικό προσκήνιο.
Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ είναι η μόνη που δεν έχει τοποθετηθεί από τα πολιτικά κόμματα για το τι θα πράξει στο ζήτημα του ΠτΔ.
Διότι από τη στάση της αυτή θα καθοριστεί και ο πολιτικός προσανατολισμός της και οι πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιώξει να έχει.
Απαντήσεις σε αυτές τις παραμέτρους θα πρέπει να αναμένονται στο επικείμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εκεί θα καθοριστεί όχι μόνο η στάση του Φώτη Κουβέλη και το μέλλον της ΔΗΜΑΡ (και των βουλευτών της) αλλά εν πολλοίς και της χώρας μια και θα κριθεί εάν θα οδηγηθούμε ή όχι σε πρόωρες εκλογές.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης