Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς έξι δόσεις «κλειδώνει» ο ΕΝΦΙΑ – Διορθώσεις σε ημιτελή κτίσματα και οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος

Προς έξι δόσεις «κλειδώνει» ο ΕΝΦΙΑ – Διορθώσεις σε ημιτελή κτίσματα και οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος
Τι συζήτησαν Χαρδούβελης και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ – Νέα συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με γαλάζιους βουλευτές
(upd) Σε έξι δόσεις αναμένεται να καταβληθεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος και ενημέρωσε για τις διορθώσεις που αφορούν τον φόρο ακίνητης περιουσίας και θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται σε έξι με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, συζητήθηκαν διορθώσεις που αφορούν τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος  ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με βάση την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης  μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ. (εκτιμάται ότι θα προκύψει επιβάρυνση ύψους 167 εκ.ευρώ), αλλά και τα ημιτελή κτίσματα.
Στην τελευταία περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενα» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι αποφάσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τον ΕΝΦΙΑ με απλοποίηση των διαδικασιών απαλλαγής.
Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ελαφρύνσεις αναφορικά με τα κενά και τα ξενοίκιαστα ακίνητα.
Αυτήν την ώρα (13:00) ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
Στη συνάντηση, στην οποία θα είναι παρών και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης, ο κ.Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους γαλάζιους βουλευτές πέραν του ΕΝΦΙΑ και για τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, με πρώτο και κύριο την εξαγγελία μέτρων φοροελαφρύνσεων και μέτρων ανακούφισης των πολιτών.
Απώτερος στόχος αυτών των συναντήσεων είναι αφενός να καμφθούν οι αναταράξεις και η γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αφετέρου να υπάρξει μια βάση συνεννόησης δεδομένου ότι ην ερχόμενη Τρίτη ανοίγει και πάλι η Βουλή, όπου και θα παρουσιαστούν οι διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
Πάντως οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ παραμένουν.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Β.Αλεξανδρής, ο οποίος χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ και ζητά την ύπαρξη νομοθετικών μεταβολών για την αποκατάσταση των αδικιών.
Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση σήμερα και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο και θα συζητήσουν το άλλο καυτό θέμα της οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από τον κ.Στουρνάρα να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν και το τραπεζικό σύστημα αλλά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θέτοντας την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στον υπάρχοντα νόμο και παράλληλα να διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 22 Αυγούστου 09:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης