Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχάζει τη ΔΗΜΑΡ η στρατηγική των συμμαχιών – Τσίπρας και Βενιζέλος καλούν τον Κουβέλη να διαλέξει στρατόπεδο

Διχάζει τη ΔΗΜΑΡ η στρατηγική των συμμαχιών – Τσίπρας και Βενιζέλος καλούν τον Κουβέλη να διαλέξει στρατόπεδο
Το πολιτικό άνοιγμα της ΔΗΜΑΡ διατηρεί την εσωστρέφεια και το σενάριο της διάλυσης
Αν και το πολιτικό άνοιγμα του Φώτη Κουβέλη τόσο προς το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ είχε θετικό αντίκτυπο, η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Η ηγεσία κατηγορείται ότι οι πολιτικές της πρωτοβουλίες αντί να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, εξακολουθούν να συντηρούν τα λάθη του παρελθόντος.
Κυρίως διότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη πολιτική στάση και να ξεδιαλύνουν το πολιτικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ.
Παράμετροι που θα της επιτρέψουν να καθορίσει τις πολιτικές της συμμαχίες και συνεπώς το πολιτικό της μέλλον.
Στις απαντητικές τους επιστολές Τσίπρας και Βενιζέλος αναφέρουν ότι είναι θετικοί στο διάλογο και στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.
Τοποθετήσεις που αν μη τι άλλο στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει πολιτικά ζωντανή.
Μόνο που θέτουν προϋποθέσεις, και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε εμμέσως πλην σαφώς πως ο διάλογος για τη μεγάλη Κεντροαριστερά προϋποθέτει τη συμφωνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στην χώρα.
Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μη συνέδεσε το ζήτημα της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ με το «μπλοκάρισμα» της προεδρικής εκλογής, αλλά αυτό μάλλον αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται. Το έθεσαν άλλωστε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις αιτιάσεις ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες και ότι πρέπει να αποσαφηνίσει σύντομα τις προθέσεις της, η ηγεσία απαντά ότι θα αποφασίσει το Μάρτιο του 2015 για την προεδρική εκλογή ανάλογα με το πολιτικό κλίμα και ότι ο διάλογος για τις πολιτικές συνέργειες, δεν μπορεί να έχει προαπαιτούμενα.
Επιλέγει δηλαδή να τηρήσει μια στάση αναμονής, θέση που διατηρεί την πολιτική αβεβαιότητα αλλά δεν πείθει για την ορθότητα της ούτε τα ίδια στελέχη της.
Η Μεταρρυθμιστική Τάση που αντιδρά στη συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ και διάκειται θετικά υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς κατηγόρησε την ηγεσία για «απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς προσανατολισμούς της και για σύγχυση στις προθέσεις του κόμματος»
Κριτική που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Καθώς η πολιτική επιλογή προ ολίγων μηνών "ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το ΠΑΣΟΚ", φαίνεται να έχει εξελιχθεί "και με το ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ".
Τα αποτελέσματα του πολιτικού απομονωτισμού φάνηκαν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Αλλά και η νέα πολιτική στρατηγική είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Διότι αν και αφήνει ανοιχτά διάφορα σενάρια συνεργασιών και δεν αποκλείει πολιτικές συμμαχίες, ελλοχεύει τον κίνδυνο της συρρίκνωσης και της διάλυσης του ίδιου του κόμματος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης