Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καίγεται και το τελευταίο πολιτικό χαρτί της ΔΗΜΑΡ – Αποδυναμώνεται και μένει με 11 βουλευτές

Καίγεται και το τελευταίο πολιτικό χαρτί της ΔΗΜΑΡ – Αποδυναμώνεται και μένει με 11 βουλευτές
Διεγράφη ο Ψαριανός, ανεξαρτητοποιήθηκε η Μάρκου, αποχώρησε ο Ανδ. Παπαδόπουλος και ενίσταται ο Λυκούδης
Μόλις λίγες ώρες διήρκεσε η ικανοποίηση στη ΔΗΜΑΡ για τη θετική απόκριση του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Λοβέρδου και του ΣΥΡΙΖΑ στα «ανοίγματα» Κουβέλη.
Η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου, η διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού και η αποχώρηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή έσβησαν τα όποια χαμόγελα, στη θέση των οποίων επέστρεψε η εσωστρέφεια και η γκρίνια (το κακό συμπλήρωσε η απάντηση από Το Ποτάμι ότι ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με παλιά υλικά δεν μπορεί να γίνει).
Διότι ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για φυγή προς τα εμπρός ύστερα από το εκλογικό «στραπάτσο» του Μαΐου, καταγράφονται κοινοβουλευτική αποδυνάμωση και πολιτική αποσύνθεση.
Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης της η Μάρκου έκανε λόγο για μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στη ΔΗΜΑΡ εξαιτίας της λειτουργίας «ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού» και για ένα «διάλογο κωφών» σχετικά με την εκλογική ήττα που - όπως λέει - αναπαραγάγει ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική.
Λίγο αργότερα ακολούθησε το δεύτερο χτύπημα.
Ο Φώτης Κουβέλης διέγραψε τον Γρηγόρη Ψαριανό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, με το επιχείρημα ότι το τελευταίο διάστημα είχε διαφοροποιηθεί συστηματικά στις επιλογές και στις αποφάσεις του κόμματος.
Η απόφαση του Ψαριανού να μην συνυπογράψει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ ήταν η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι και να άνοιξε τον κύκλο των διαγραφών σε ένα κόμμα που μέχρι πρότινος πρέσβευε το σεβασμό στη διαφορετική άποψη.
Η διαγραφή αυτή ώθησε τον πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Παπαδόπουλο να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να
Αφού υπογράμμισε πως του είναι αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής που έχει δικαιωθεί απολύτως, υποστήριξε πως η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς.
Κατόπιν της ανεξαρτητοποίησης της Κατερίνας Μάρκου και της διαγραφής του Γρηγόρη Ψαριανού, η ΔΗΜΑΡ μετρά πλέον 11 βουλευτές.
Δηλαδή έχασε 6 από τους συνολικά 17 βουλευτές που είχε εκλέξει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, οι οποίοι έχουν ενταχθεί ήδη στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές αλλά και του Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων βουλευτών. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος έχει βρει πολιτική «στέγη» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ (παρά το 1,2% που έλαβε στις Ευρωεκλογές) είναι εξαιρετικά κρίσιμος για τη διαμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών και ισορροπιών με αποκορύφωμα την προεδρική εκλογή, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν οι απώλειες αυτές είναι και οι τελευταίες και να πει με σιγουριά πώς θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική δυναμική της ΔΗΜΑΡ.
Διότι οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και η συζήτηση για τη στάση του κόμματος απέναντι στο δημοψήφισμα της μικρής ΔΕΗ επιβεβαίωσε το σαφές ρήγμα στις σχέσεις της προεδρικής πτέρυγας με τη μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη.
Χθες ο Σπύρος Λυκούδης και με αφορμή τη διαγραφή του Γρ.Ψαριανού κατηγόρησε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για έλλειψη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, κάτι που απέδωσε στην εκλογική συντριβή του Μαΐου.
Νωρίτερα είχε διαχωρίσει δημοσίως τη θέση του από τον Φ.Κουβέλη και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «αυτή δεν συμβάλλει στην εξέλιξη του θέματος με βάση τις δικές μας θέσεις.
Το εάν ο Σπύρος Λυκούδης θα επιλέξει να ανεξαρτητοποιηθεί (αν και κατά καιρούς ο ίδιος το έχει διαψεύσει), κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Αλλά εάν επιβεβαιωθούν και υλοποιηθούν αυτές οι αποσχιστικές τάσεις, ενδεχομένως η κοινοβουλευτική δυναμική της ΔΗΜΑΡ να είναι τέτοια που να μην έχει τελικά και τόση σημασία τι πολιτικές συμμαχίες θα επιδιώξει μελλοντικά και ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην προεδρική εκλογή.
Με την αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής της δύναμης, καίγεται και το τελευταίο πολιτικό χαρτί της ΔΗΜΑΡ.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης