Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλίνει προς τα αριστερά η ΔΗΜΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος της διάσπασης και των αποχωρήσεων βουλευτών

Κλίνει προς τα αριστερά η ΔΗΜΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος της διάσπασης και των αποχωρήσεων βουλευτών
Ερίζουν για τους διαφωνούντες κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην εκλογή του ΠτΔ
Ύστερα από τη «βόμβα» του Φ.Κουβέλη σχετικά με την παραίτηση του από την προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία αν και εκκρεμεί φαίνεται πως έχει απασφαλιστεί, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε ένα ακόμα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό μια και το κόμμα, το οποίο μετρά 14 βουλευτές, καλείται να αποσαφηνίσει το πολιτικό του στίγμα, στην ασάφεια του οποίου αποδίδεται και το άκρως απογοητευτικό 1,2% που έλαβε στις Ευρωεκλογές.
Αλλά και αυτή η συζήτηση διεξάγεται υπό ένα έντονα διχαστικό κλίμα.
Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ – που στηρίζει τον Φ.Κουβέλη – προσανατολίζεται σε μια στρατηγική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό την έννοια ότι θα δημιουργηθεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με προοδευτικό προσανατολισμό, στην οποία αν και κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να συμμετάσχουν πέρα από τη ΔΗΜΑΡ, Το Ποτάμι, οι Οικολόγοι αλλά και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με τη σημερινή πολιτική του κόμματος (που από ότι φαίνεται είναι και πολλά).
Στην προοπτική αυτή αντιδρούν σθεναρά κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ (που εκπροσωπούν ωστόσο τη μειοψηφία), όπως οι Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Ανδ.Παπαδόπουλος, οι οποίοι εμμένουν πως η ΔΗΜΑΡ πρέπει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι να προχωρήσουν από κοινού για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν πέρα από διαφοροποιήσεις, και σε αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί το σενάριο της διάλυσης.
Ήδη ο Γρ.Ψαριανός έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ κινηθεί προς το ΣΥΡΙΖΑ, θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, και υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις τόσο για την ηγεσία της όσο και για την πολιτική της γραμμή, ακόμα και αν υπάρξουν απώλειες.
Ζητούμενα που πρέπει να ξεκαθαριστούν στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου η ΔΗΜΑΡ να αρχίσει σταδιακά να βρίσκει τον πολιτικό της βηματισμό.
Δεδομένου όμως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ απαριθμεί 14 άτομα, είναι προφανές πως οι εξελίξεις και η διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στη ΔΗΜΑΡ αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν στη γωνία τους όποιους διαφωνούντες και τους τυχόν ανεξάρτητους βουλευτές για να τους εντάξουν στο πλαίσιο του πολιτικού και αριθμητικού «παιχνιδιού» τους για την εκλογή του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας, από την οποία θα εξαρτηθεί και το εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης