Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μονόδρομος η παραίτηση του Φ.Κουβέλη – Η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτική στρατηγική

Μονόδρομος η παραίτηση του Φ.Κουβέλη – Η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτική στρατηγική
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την «Αριστερά της Ευθύνης»
Η συντριπτική ήττα της ΔΗΜΑΡ με το «ταπεινωτικό» 1,2% που έλαβε στις Ευρωεκλογές δεν αφήνει αμφιβολίες για την ένταση που είχε το ηχηρό «χαστούκι» απέναντι στην πολιτική που χάραξε και ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ.Κουβέλης και η ηγεσία του κόμματος.
Υπό το βάρος του εκλογικού αυτού αποτελέσματος ο κ.Κουβέλης υπέβαλε – και ορθά – την παραίτηση του από την προεδρία του κόμματος, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης του.
Ωστόσο, η χθεσινή του αναφορά ότι τα κομματικά όργανα – Κεντρική Επιτροπή και Συνέδριο – είναι εκείνα που θα αποφασίσουν εάν θα κάνουν αποδεκτή την παραίτηση του προκαλεί προβληματισμό.
Διότι, το πιο πιθανό είναι να επαναβεβαιωθεί η πρωτοκαθεδρία του κ.Κουβέλη στην προεδρία. Άλλωστε μόλις πριν 4 μήνες είχε επανεκλεγεί με 80% στην προεδρία του κόμματος.
Όμως είναι περισσότερο από προφανές, δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος και του πολιτικού αδιεξόδου που βιώνει σήμερα η ΔΗΜΑΡ, ότι η παραίτηση του κ.Κουβέλη, άπαξ και ανακοινώθηκε, είναι μονόδρομος. Πρέπει να υλοποιηθεί.
Διαφορετικά θα πρόκειται για ένα «πισωγύρισμα» που θα στιγματίσει οριστικά και αμετάκλητα τόσο τον κ.Κουβέλη όσο και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για τη διάλυση του κόμματος με την αναπόφευκτη απομάκρυνση στελεχών και βουλευτών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητική για την πολιτική πορεία και προσωπικότητα του κ.Κουβέλη (επιπλέον θα «καούν» και τα όποια σενάρια εκείνα τον θέλουν να έχει στο βάθος του μυαλού του ακόμα και την Προεδρία της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος διέψευσε χθες ότι έχει τέτοιο στόχο).
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Η ήττα ήταν συντριπτική, η αποδοκιμασία των ψηφοφόρων στην ακολουθούμενη πορεία της ΔΗΜΑΡ ξεκάθαρη. Και ο κ.Κουβέλης είχε ταυτιστεί με αυτήν την πολιτική.
Η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας – ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κ.Κουβέλης υπέβαλλε την παραίτηση του – και σαφή προσδιορισμό της πολιτικής της.
Την πολιτική ασάφεια και το μη ξεκάθαρο πολιτικό της στίγμα είναι που εξαργύρωσε η ΔΗΜΑΡ στις κάλπες.
Έχει έρθει η ώρα που το κόμμα πρέπει να πάρει κρίσιμες, αλλά κυρίως σαφείς πολιτικές αποφάσεις, να αποτινάξει το ασαφές «πρόσωπο» της και να προχωρήσει σε μια ισχυρή ανανέωση.
Ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτική.
Το δίλημμα που ανοίγεται μπροστά της είναι το εάν θα συμμετάσχει σε μια ευρεία Κεντροαριστερά όπου μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά και δυναμικά με την Ελιά, Το Ποτάμι και άλλες κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις είτε να μετακινηθεί ιδεολογικά και να κάνει μια προγραμματική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το δίλημμα μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα ο κ.Κουβέλης - ενδεχομένως από μια άλλη θέση εντός της ΔΗΜΑΡ - ιδιαίτερα από τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Τα επόμενα 24ωρα (αρχής γενομένης από αύριο, όταν και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή) είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τη ΔΗΜΑΡ.
Από τη στάση όλων θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο ισχύει η πολιτική ρητορική περί της «Αριστεράς της Ευθύνης».
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης