Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «σίριαλ» της κυβερνητικής αναταραχής και του «αντάρτικου» των βουλευτών με το γνωστό happy end – Παρά τις απειλές θα περάσει το πακέτο μέτρων

Το «σίριαλ» της κυβερνητικής αναταραχής και του «αντάρτικου» των βουλευτών με το γνωστό happy end – Παρά τις απειλές θα περάσει το πακέτο μέτρων
Δεν αποκλείονται ωστόσο «απώλειες» στην κυβερνητική πλειοψηφία
Το σενάριο είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, άλλωστε έχει «παιχθεί» αρκετές φορές έως σήμερα.
Η κυβερνητική συνοχή «τραντάζεται» από «αντάρτες» βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν ένα ακόμα πακέτο μέτρων (στην προκειμένη περίπτωση τη ρύθμιση για το γάλα) που προέκυψε από τη σκληρή και πολύμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Οι «αντάρτες» βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι ότι αυτήν την φορά η ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση δεν θα περάσει.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας με «εντολή» Σαμαρά και Βενιζέλου αλλά και ο αρμόδιος υπουργός (εν προκειμένω ο υπ.Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης) σπεύδουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να τους παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αλλαγές που θα επέλθουν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες και εν τέλει επέρχονται μετά τη δυναμική «παρέμβαση» των βουλευτών ενώ παράλληλα έχουν διατυπωθεί και σαφείς προειδοποιήσεις ότι όποιος καταψηφίσει, θα αναλάβει και την προσωπική ευθύνη.
Τελικά η ρύθμιση περνάει (μπορεί και να υπάρξουν και κάποιες «απώλειες», οι οποίες ωστόσο θα επανεξεταστούν στο άμεσο μέλλον) και οι βουλευτές χειροκροτούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή, όπου και τελικά εγκρίθηκαν οι αμφιλεγόμενες αλλά βελτιωμένες ρυθμίσεις.
Το σενάριο το έχουμε δει και το βλέπουμε για άλλη μια φορά να εκτυλίσσεται μπροστά μας τις τελευταίες ημέρες.
Μόνο που αυτήν την φορά υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που μπορεί να απεγκλωβίσουν  πιο εύκολα τους «αντάρτες» βουλευτές από τη «στενωπό» της αναδίπλωσης και του πολιτικού «θεατρινισμού».
Δεν είναι μόνο ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα ανοίγει ο δρόμος για τις δόσεις των περίπου 12 δις ευρώ.
Είναι και ότι στο ίδιο άρθρο για το γάλα, θα είναι – κατά πάσα πιθανότητα - και η πρόβλεψη για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 500 εκατομμυρίων ευρώ προς τους αδύναμους πολίτες, γεγονός που «πιέζει» ακόμα περισσότερο (σε συνδυασμό και με την προεκλογική περίοδο) τους απρόθυμους βουλευτές.
Οι πιο αντιδραστικές φωνές προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές Θ.Μωραϊτης και Μ.Κασσής έσπευσαν να διαμηνύσουν εκ νέου χθες πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν των θέσεων τους και ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση, ενώ ενστάσεις έχουν διατυπωθεί δημόσια και από τους κ.κ. Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), Τζαμτζή (ΝΔ) και Βλάχο (ΝΔ).
Ο κ.Κασσής ανέφερε μάλιστα ότι εάν τον διαγράψει ο κ.Βενιζέλος, θα του κάνει χάρη καθώς, όπως είπε έχει μετανιώσει για την επιλογή του να στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση το σίριαλ θα τελειώσει την ερχόμενη Κυριακή, όταν και εκτιμάται ότι θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.
Εκεί θα διαπιστωθεί ποιες φωνές εννοούσαν τις προειδοποιήσεις τους και ποιες αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση για το κοινό καλό.
Αν και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, ακόμα και αν χρειαστεί τη συνδρομή ανεξάρτητων βουλευτών, τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών αναμφίβολα θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης