Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα έσπασαν πριν προλάβουν να τα βρουν στην «Ελιά» - Δεν συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο οι «58» - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς

Τα έσπασαν πριν προλάβουν να τα βρουν στην «Ελιά» - Δεν συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο οι «58» - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς
Δεν κατέστη δυνατός ο συγκερασμός του σεβασμού στο πολιτικό παρελθόν και της πολιτικής ανανέωσης
Δεν πρόλαβαν να γίνουν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση της ελληνικής «Ελιάς» και το εγχείρημα επί της ουσίας ακυρώθηκε.
Ο άτυπος επικεφαλής των «58», Γ.Βούλγαρης, ενημέρωσε τηλεφωνικά χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο πως οι «58» δεν θα πάρουν μέρος στο κοινό ψηφοδέλτιο ενόψει των Ευρωεκλογών και πως δεν θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς στις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο, διεμήνυσε πως οι «58», οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, θα λάβουν μέρος ως παρατηρητές και θα στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς».
Οι ραγδαίες εξελίξεις χαρακτηρίζονται εξόχως αρνητικές (εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στην αυριανή συνεδρίαση του Συντονιστικού των «58») για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, μια και η ουσιαστική αποχώρηση των «58» (ή των περισσοτέρων εξ αυτών), σηματοδοτεί ότι η «Ελιά» ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών θα είναι ένα καθαρά «Πασοκογενές» πολιτικό εγχείρημα, μια και απομένει κυρίως με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του κ.Λοβέρδου.
Η ρήξη οφείλεται στις διαφωνίες των «58» για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και στην προώθηση σε αυτό γνωστών πολιτικών προσωπικοτήτων του ΠΑΣΟΚ.
Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η τοποθέτηση των «58» ότι θα είναι παρόντες στο μέλλον της παράταξης μετά τις Ευρωεκλογές.
Η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν φανερή από την αρχή του όλου εγχειρήματος, αν και το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη «σταυροδοσία» των υποψηφίων, εξέλιξη που θεωρήθηκε από τους «58» ως «καπέλωμα» μια και κατά την άποψη τους, προμοτάρονται οι γνωστοί και αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι που προέρχονται ως επί το πλείστον από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και ο ίδιος ο πολιτικός «γάμος» ήταν δύσκολος.
Στο μεν ΠΑΣΟΚ φοβούνταν μην απολέσουν το πολιτικό τους παρελθόν και την ιστορική τους πορεία, στους δε «58» επικρατούσε η ανησυχία μην ταυτιστούν με την πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και «καεί» το εγχείρημα και η φιλοδοξία τους για την ανασύσταση και την ανανέωση της Κεντροαριστεράς.
Με λίγα λόγια, επρόκειτο για μια συμπόρευση (του ΠΑΣΟΚ με τους «58») που δεν ήταν παρά ένας κατ’ανάγκην πολιτικός συμβιβασμός, ο οποίος δεν διέθετε ισχυρά ερείσματα και σημεία επαφής.
Αποδείχθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο πως ο σεβασμός στο πολιτικό παρελθόν και η ανάγκη για πολιτική ανανέωση δεν κατέστη δυνατό να συγκεραστούν, τουλάχιστον στην εν λόγω περίσταση.
Το εναπομείναν «μόρφωμα» της «Ελιάς» δεν θα έχει σε καμία περίπτωση την απήχηση και τη δυναμική που επρόκειτο να είχε μια ενωτική κίνηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Σε αυτό ενδεχομένως να «ποντάρουν» και οι «58». Στην πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, η οποία (ανάλογα και με το εύρος της) ενδεχομένως να επιτρέπει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις μια και θα καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η συμπόρευση τους.
Ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το τέλος ιστορικών πολιτικών διαδρομών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης