Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Συνεργαστείτε γιατί δεν πείθετε» - Το μήνυμα της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου

«Συνεργαστείτε γιατί δεν πείθετε» - Το μήνυμα της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου
Έκδηλη η απογοήτευση της κοινής γνώμης απέναντι στο πολιτικό σύστημα
Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες (της GPO για το Mega και της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών») συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα κόμματα δεν πείθουν πλέον την κοινωνία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται (με διαφορά που κυμαίνεται από 1,2% έως 1,8%) της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου ενόψει τόσο των ευρωεκλογών όσο και των εθνικών εκλογών – οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν – τη στιγμή πάντως που το 74,2% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει ακόμα.
Η ΝΔ έπεται με ποσοστά γύρω στο 20% και το ισχυρότερο «χαρτί» της είναι ο Αντώνης Σαμαράς, μια και περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο για την έξοδο από την κρίση και εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, αν και έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δύναμη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς «κεντρίζει» το ενδιαφέρον του 17,5% των πολιτών, οι οποίοι στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν την «Ελιά» στις Ευρωεκλογές απάντησαν «πολύ» και «αρκετά» πιθανό.
Το ισχυρότερο πάντως ποσοστό είναι αυτών που αναφέρουν πως δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ή δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αδιευκρίνιστη ψήφος για τις Ευρωεκλογές ανέρχεται στο 19,7% ενώ το 4,2% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Αποτελούν δηλαδή την ισχυρότερη «πολιτική δύναμη» την παρούσα χρονική συγκυρία.
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue, στην οποία επίσης καταγράφεται η απογοήτευση των πολιτών από τους εκφραστές του πολιτικού συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 4% των Ελλήνων ευελπιστεί σε μια «ανάσταση» από ένα νέο κόμμα ή πολιτικό.
Μάλιστα, το 44% δηλώνει ότι επιθυμεί πολυκομματικές κυβερνήσεις μέσω συνεργασιών καθώς εκτιμά ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τα ευρήματα αυτά αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο το «ρεύμα» που υπάρχει στην κοινή γνώμη.
Ότι δηλαδή τα προβλήματα στην καθημερινότητα της και στην οικονομική κατάσταση της είναι τόσο μεγάλα και έντονα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα και μόνο κόμμα, από μια και μόνο πολιτική.
Χρειάζεται συνεργασία, σύμπραξη και εύρεση συμβιβασμών για το ευρύτερο κοινό καλό μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, από μικροκομματικούς υπολογισμούς και οφέλη.
Είναι προφανές ότι η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη και την επαφή της με τα πολιτικά κόμματα.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συστήματος, αλλά αναγνωρίζουν ότι η λύση στα σημερινά τους αδιέξοδα θα πρέπει να επέλθει μέσα από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις.
Για αυτό το λόγο άλλωστε πυκνώνουν τα μηνύματα προς τα κόμματα να προσαρμοστούν στις νέες κοινωνικές απαιτήσεις που εστιάζουν κυρίως στη διασφάλιση της σταθερότητας.
Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η άποψη της πλειοψηφίας, η οποία τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κατά της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις Ευρωεκλογές.
Είναι καιρός τα πολιτικά κόμματα να ακούσουν και να ανταποκριθούν στο «πρόσταγμα» της κοινής γνώμης.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουν και την πολιτική τους επιβίωση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης