Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική Ευρώπη θέλουν Αναστασιάδης - Cameron

Πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική Ευρώπη θέλουν Αναστασιάδης - Cameron
Συμφώνησαν να εργαστούν με στόχο την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης
Kοινές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας D. Cameron και ο πρόεδρος της Kύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική.
Σύμφωνα με το Stockwatch, Cameron και Αναστασιάδης συμφώνησαν να εργαστούν με στόχο την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για τις χώρες τους και την ΕΕ: μέσω της κατάργησης οικονομικών εμποδίων, της αξιοποίησης των ευκαιριών που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας τους εκπαιδευτικούς δεσμούς των δύο χωρών για να προετοιμάσουν την επόμενη γενιά για τις προκλήσεις του αύριο και ενισχύοντας τους τομείς παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς υποστήριξη των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι η μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς θα ενισχύσει τη στρατηγική της Ευρώπης για ανάπτυξη μέσω της απλοποίησης της νομοθεσίας, της προώθησης του διασυνοριακού εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, και της περαιτέρω ανάπτυξης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.
Συμφώνησαν ότι η μείωση του διοικητικού κόστους είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, και είναι μια βασική πτυχή των μεταρρυθμιστικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη διεύρυνση της ΕΕ ως κινητήριας δύναμης για την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο σε ολόκληρη την ήπειρο και συμφώνησαν ότι η ένταξη νέων κρατών μελών στην ΕΕ εξαρτάται από το κατά πόσον αυτά θα εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης.
Συμφώνησαν επίσης ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια στήριξη για τη διεύρυνση θα πρέπει να εξετάσουν πως μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούν τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τη μελλοντική ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ.
Οι ηγέτες μίλησαν για τη σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα, καθώς και την ισχυρή δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης, για την εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα και για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κύπρο στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου της τομέα και του τραπεζικού συστήματος.
Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ακίνητης περιουσίας, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευημερίας.
Στα θέματα ενέργειας, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συνεισφέρει οικονομικά οφέλη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος επιδεικνύουν από κοινού την αποφασιστική δέσμευσή τους προς αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια και προς επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων, ιδίως στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης