Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλα πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος για ανασφάλιστα ή αδρανή οχήματα - Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για παραβάτες

Μεγάλα πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος για ανασφάλιστα ή αδρανή οχήματα - Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για παραβάτες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση
«Αδειάζει η κλεψύδρα» για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα έχουν ασφαλίσει ή τα κυκλοφορούν στους δρόμους ενώ έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε καθεστώς αδρανείας καθώς με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές χρηματικές καμπάνες και διοικητικές κυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους έχουν εκκρεμότητες σε σχέση με αδρανή ή ανασφάλιστα οχήματα να τις τακτοποιήσουν πριν ενεργοποιηθεί η νέα νομοθεσία με το σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και το αυστηρότερο ποινολόγιο για τους παραβάτες.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το νέο νομοθετικό καθεστώς όσοι εντοπισθούν με ανασφάλιστο όχημα θα κληθούν να καταβάλλουν αυτοτελές πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα και σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.
Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.
Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Παράνομη κυκλοφορία

Βαρύτερες είναι οι ποινές για παράνομη κυκλοφορία οχημάτων καθώς:
-Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.
-Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.
- Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Παράλληλα οι νέες ρυθμίζεις ορίσουν ότι σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από τη σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης