Οικονομία

Ελένη Λουρή - Δενδρινού: Η ανακεφαλαιοποίηση έσωσε τους καταθέτες και όχι τους μετόχους των τραπεζών

Ελένη Λουρή - Δενδρινού: Η ανακεφαλαιοποίηση έσωσε τους καταθέτες και όχι τους μετόχους των τραπεζών
Η κρίση του 2010 απετέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, ανέφερε η κυρία Ελένη Λουρή - Δενδρινού
Η πολιτική απόφαση που ελήφθη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ήταν για να σωθούν οι μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί των τραπεζών, οι οποίοι έχασαν όλα τα κέρδη τους, αλλά για να στηριχθούν οι καταθέτες και αυτό δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς στους πολίτες, τόνισε η κυρία Ελένη Λουρή- Δενδρινού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την κρίσιμη περίοδο (2008- 2014), μιλώντας στο 9ο Οικονομικό στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο πάνελ με θέμα:"Restoration of Democracy: The greek economy over the years and the lessons learnt".
Τόνισε, ότι είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα για το κόστος σε σχέση με τα οφέλη της ανακεφαλαιοποίησης. Δεν ισχύει ότι το κράτος έδωσε 40 δισ. για να πάρει μόνο 5 δισ, που ακούστηκε προσφάτως στη Βουλή.
Το πραγματικό όφελος διαμορφώνεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι το ΤΧΣ πέτυχε τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προχωρά στην επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως τόνισε οι τράπεζες στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ήταν υπό την ασφυκτική πίεση του κράτους, με περιορισμένο ρόλο, στη δεκαετία του 1990 απελευθερώνονται, ιδιωτικοποιούνται και στη δεκαετία του 2000 διανύουν μία πολύ καλή περίοδο με κέρδη, καλούς εποπτικούς δείκτες, επέκταση στα βαλκάνια, φθάνοντας τον αριθμό των 19 (+16 συνεταιριστικές).
Η κρίση του 2010 απετέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, οι οποίες έχασαν σχεδόν το 50% των καταθέσεών τους, ενώ χάνουν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους καθώς φορτώνονται ζημίες 40 δισ. ευρώ από το PSI, ενώ βλέπουν το 2016 τα μισά δάνεια που έχουν δώσει να μην εξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με την κυρία Λουρή- Δενδρινού αυτά που μας έδειξε η κρίση είναι: Οι κρατικές τράπεζες πήγαν χειρότερα, τα κρατικά ομόλογα έπληξαν τις τράπεζες και θα πρέπει να χαλαρώσει ο δεσμός τραπεζών- κράτους μέσω των ομολόγων και τρίτον η κρίση ανέδειξε τις ελλείψεις από την πλευρά εποπτείας στη λήψη τραπεζικών δανείων, η οποία όπως τόνισε βελτιώνεται σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης