Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κεραυνοί Παυλόπουλου, Φορτσάκη, Βενιζέλου για κυβέρνηση: Μνημείο αντισυνταγματικότητας ο νέος φορο-νόμος, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα

Κεραυνοί Παυλόπουλου, Φορτσάκη, Βενιζέλου για κυβέρνηση: Μνημείο αντισυνταγματικότητας ο νέος φορο-νόμος, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα
Αποδομείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
Σχετικά Άρθρα
Mνημείο «αντισυνταγματικοτήτων» (Sic) και πληγή για το κράτος δικαίου είναι ο νόμος που αφορά την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι καθηγητές Ευάγγελος Βενιζέλος, Προκόπης Παυλόπουλος και Θεόδωρος Φορτσάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, αφού όπως είπαν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα…

«Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα»

«Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να ισοπεδώνει με την νομοθεσία συλλήβδην τους φορολογούμενους, αν δεν καταπέσει δικαστικά ο νέος νόμος δεν θα έχουμε πετύχει κανενός είδους νίκη», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ που με εκτενή νομική επιχειρηματολογία επιχείρησε να αναδείξει τις συνταγματικές σκιές του νέου νόμου.
«Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας αποδέχεται την ευχέρεια του νομοθέτη να επιβάλλει τεκμήρια και να ασκεί έλεγχο για φοροδιαφυγή, αυτά όμως τα τεκμήρια οφείλουν να ανταποκρίνονται σε αυτό που ο δικαστής προσλαμβάνει σαν κοινή πείρα.
Τα τεκμήρια οφείλουν να είναι μαχητά, το βάρος όμως της απόδειξης της ενδεχόμενης ανειλικρίνειας το φέρει η φορολογική αρχή, όχι ο ελεγχόμενος.
Ο νέος νόμος προσκρούει και στην στην κοινή πείρα αλλά και στην νομολογία του ΣτΕ, καθώς εξομοιώνει φορολογικά μισθωτούς – ελεύθερους επαγγελματίες, πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά οικονομικά υποκείμενα», εξήγησε.
«Το να λέει το κράτος στον φορολογούμενο έλα να σε ελέγξω αν αμφισβητήσεις το τεκμήριο παραβιάζει τουλάχιστον δύο θεμελιώδη δικαιώματα, της δικαστικής ακρόασης και της δίκαιης δίκης.
Παράλληλα, ο νομοθέτης σε «απειλεί» αν θέλεις να αντιστρέψεις το τεκμήριο επιχειρώντας να κάνει μία συναλλαγή με τον φορολογούμενο», σημείωσε.

«Πληγή για το κράτος δικαίου»

Ορισμένες διατάξεις του νέου νόμου εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας, το φορολογικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίζει τον φορολογούμενο με τεκμήριο ειλικρίνειας, αν διαπιστώσει ανειλικρίνεια τότε οφείλει να επιβάλει τις ανάλογες ποινές», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ ο οποίος στην τοποθέτησή του «αποδόμησε» την συνταγματικότητα του πυρήνα των διατάξεων του νέου νόμου, επικαλούμενος νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας.
«Δεν είναι δυνατόν ένας φορολογικός νόμος να φορολογεί τεκμαρτό εισόδημα, οφείλει να φορολογεί το πραγματικό εισόδημα.
Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι κρίσιμο, η φορολογική αρχή πρέπει μονομερώς να ελέγχει την ειλικρίνεια των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Το κράτος μπορεί να επιβάλει τεκμήρια αλλά αυτά πρέπει να είναι μαχητά», ανέφερε.

«Δεν είναι δυνατόν επίσης να σου λέει το κράτος αν πλήρωσε αν θες να αποφύγεις τον έλεγχο»

Τέλος ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ και πρώην Βουλευτής Επικρατείας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα νέα τεκμήρια όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις του νόμου είναι ουσιαστικά αμάχητα αν και θεωρητικά είναι μαχητά.
Δεν είναι δυνατόν επίσης να σου λέει το κράτος αν πλήρωσε αν θες να αποφύγεις τον έλεγχο και τους μπελάδες, δεν μπορεί ο έλεγχος να είναι μία απειλή από την πλευρά του κράτους... Πρέπει να δώσουμε βάση στις έννοιες της φορολογικής δικαιοσύνης και της καλλιέργειας της φορολογικής συνείδησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης