Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης (ΥΠΟΙΚ): Στεγαστικά δάνεια και από μη τράπεζες - «Κούρεμα» δανείων έως 30% στον νέο εξωδικαστικό

Χατζηδάκης (ΥΠΟΙΚ): Στεγαστικά δάνεια και από μη τράπεζες - «Κούρεμα» δανείων έως 30% στον νέο εξωδικαστικό
Σχετικά με τους servicers, ο διαχειριστές οφειλών έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα λεπτομερή στοιχεία κάθε οφειλής έως το τέλος Μαρτίου 2024
Σχετικά Άρθρα

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συνδέσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που προβλέπει δέσμη μέτρων για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό.
Ακόμη, περιλαμβάνονται αλλαγές στον Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Ενώ προβλέπεται ακόμη, έκπτωση ύψους 30% επί της τιμής της πρώτης προσφοράς (εμπορική τιμή) κατά την απόκτησή τους, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της διαδικασίας και στον οφειλέτη, ο οποίος επιθυμεί να επαναγοράσει το ακίνητό του.

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Μέσω του συστήματος IRIS , οι καταναλωτές εξασφαλίζουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη επιδιώκεται έτσι και ένα παράλληλο «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή.
«Υπάρχει κανονισμός της ΕΕ από το 2001 και νομοθεσία από το 2014 και εδώ επεκτείνεται η διαδικασία.
Αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και το επεκτείνουμε σε στεγαστικά δάνεια αλλά και επιχειρηματικά υπό προϋποθέσεις.
Στόχος ο ανταγωνισμός και η κάλυψη των αναγκών των οφειλετών.
Ενδεχομένως να έχουμε και άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές τύπου Iris, πάντα χωρίς να καταβάλλεται προμήθεια.
Καλύπτονται οι συναλλαγές των ευάλωτων εδώ.
Θα υπάρχουν τα POS που θα επεκτθούν και θα υπάρχει το σύστημα των άμεσων πληρωμών ως υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει η άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των servicers μόλις διαπιστωθεί παράβαση από την Τράπεζα της Ελλάδος.»
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, προηγουμένως όμως  θα δημοσιοποιηθεί στη διαβούλευση.
«Διευκολύνουμε την αδειοδότηση μη τραπεζικών εταιρειών που θα παρέχουν δάνεια.
Σήμερα συμβαίνει αυτό σε καταναλωτικά δάνεια και θα επεκταθεί σε άλλου τύπου δάνεια.
Στην Ευρώπη συμβαίνει αυτό. Και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ιδρύουν τέτοιες εταιρείες. Διευρύνουμε τον ανταγωνισμό και αυξάνουμε τις επιλογές για τους δανειολήπτες.
Δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και με το νομοσχέδιο θα επιδιώξουμε να υπενθυμίσουμε αυτές τις δυνατότητες.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα των πολιτών να αξιοποιήσουν τα εργαλεία.» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόστιμα σε servicers

Σχετικά με τους servicers, ο διαχειριστές οφειλών έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα λεπτομερή στοιχεία κάθε οφειλής έως το τέλος Μαρτίου 2024.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να μπαίνει με κωδικούς και ενισχύεται ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόστιμα έως 500.000 ευρώ ή ακόμα και ανάκληση της άδειας για όσους παραβιάζουν το πλαίσιο.

Ακολουθούν παραδείγματα δανείων με εξασφάλιση, με το υφιστάμενο και το νέο πλαίσιο.

– Ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων (ομοίως με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης). Έτσι οι δανειολήπτες θωρακίζονται από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που ισχύει διεθνώς. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.
– Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, μέσω της συμπλήρωσης της διάταξης και της άμεσης έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Screenshot-2023-10-18-164915.pngScreenshot-2023-10-18-165338.pngScreenshot-2023-10-18-165212_1.pngScreenshot-2023-10-18-165212.png
Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης

Ως προς τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης εισάγονται νομοθετικές τροποποιήσεις που στοχεύουν στο να βελτιώσουν το πλαίσιο λειτουργίας του, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, όσο και το να ελαφρυνθεί ο ευάλωτος οφειλέτης από επιβαρύνσεις κατά την επαναγορά. Οι τροποποιήσεις εστιάζουν στα εξής:
αίρεται η υποχρέωση του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα από τα 12 έτη το δικαίωμα επαναγοράς,
εξομοιώνεται η φορολόγηση του Φορέα με το φορολογικό καθεστώς των εταιριών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs),
προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς, όπως θα προσδιοριστεί στη σχετική υπουργική απόφαση,
θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου, ενώ εάν διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσεται ο Φορέας από την υποχρέωση αγοράς.

Οι βασικές διατάξεις του νέου σχεδίου

Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 15 ημερών πριν κατατεθεί και ψηφιστεί (εντός Νοεμβρίου) στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι:
*Από τον Μάρτιο 2024 οι εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), θα έχουν υποχρέωση αναλυτικής παρουσίασης όλων των στοιχείων οφειλών των δανειοληπτών – διάρκεια, ύψος, επιτόκιο κλπ- και έως τότε μετά την υποβολή αίτησης θα έχουν την υποχρέωση εντός 30 ημερών να δώσουν στους ενδιαφερόμενους όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής. Προβλέπεται παράλληλα απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των δανειοληπτών.
«Οι servisers πρέπει να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως ευρωπαίο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις έως 500.000 ευρώ καθώς και ανάκληση αδείας σε περίπτωση παραβίασης των ισχυουσών διατάξεων.
*Όσον αγορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθιερώνεται η υποχρέωση της εταιρείας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωση απόρριψης αίτησης ευάλωτου δανειολήπτη. Τα στοιχεία θα πρέπει να αιτιολογούν ότι ο δανειολήπτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος ώστε να απορριφθεί η αίτηση ρύθμισης.
Σήμερα μία στις δύο αιτήσεις ευάλωτων δανειοληπτών απορρίπτεται με το αποτέλεσμα να κρίνεται «από έναν υπάλληλο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα αλλάζει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον υπουργό να προκύπτει έως και 28% υψηλότερο «κούρεμα» ενώ τα κυμαινόμενα επιτόκια (Euribor συν 2,5% ή 3% ανάλογα με το εάν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις ή μη) αντικαθίστανται από σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια.
*Με βελτιωτικές κινήσεις (βασικά εκπτώσεις) επιδιώκεται να ενισχυθεί ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Προβλέπεται έκπτωση 30% επί της τιμής πρώτης προσφοράς ( εμπορική τιμή) κατά την απόκτησή τους, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της διαδικασίας και στον οφειλέτη ο οποίος επιθυμεί να επαναγοράσει το ακίνητό του.
Με τις έως τώρα ισχύουσες διατάξεις, η δυνατότητα ανάκτησης ακινήτου δίνεται μετά την πάροδο 12ετίας και αφού έχει μεσολαβήσει η καταβολή ενοικίου χρήσης.
Με τις αλλαγές το όριο των 12 ετών καταργείται και η επαναγορά μπορεί να γίνει νωρίτερα, χωρίς να απαιτείται η καταβολή των ενδιάμεσων ενοικίων όπως προβλέπεται σήμερα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης