Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην σέντρα η βιομηχανία τροφίμων για την ακρίβεια - Τι λένε τα στοιχεία και τι κάνει η κυβέρνηση

Στην σέντρα η βιομηχανία τροφίμων για την ακρίβεια - Τι λένε τα στοιχεία  και τι κάνει η κυβέρνηση
Οι τιμές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αρχές Ιανουαρίου τρέχουν με 20%  στο πεντάμηνο βραχυκυκλωνοντας το λιανεμπόριο το οποίο απορροφά ένα μέρος των ανατιμήσεων
Σχετικά Άρθρα
Στα χνάρια των παραγωγών ενέργειας βαδίζει η βιομηχανία τροφίμων που ανεβάζει  τιμές από 8% έως 12% κάθε μήνα με συνέπεια οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάζουν με διψήφιο ποσοστό της τιμές των τροφίμων. 
Η ΕΛΣΤΑΤ βγάζει στη …σέντρα τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία μέχρι πρότινος είχε ως δικαιολογία τα τιμολόγια ρεύματος τα οποία όμως είναι σε καθοδική τροχιά.
Η αποκλιμάκωση των τιμολογίων της ενέργειας έχει γίνει μηχανισμός άντλησης κερδών με τη βιομηχανία να παραμένει στο απυρόβλητο ενώ τα  φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Οι τιμές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αρχές Ιανουαρίου τρέχουν με 20%  στο πεντάμηνο βραχυκυκλώνοντας το λιανεμπόριο το οποίο απορροφά μέρος των ανατιμήσεων.
Η ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται από 821 επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων και συγκεντρώνει 2.713 τιμές, αναδεικνύει ότι τα αίτια  της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, παρακολουθούνται 403 προϊόντα εγχώριας αγοράς και 171 προϊόντα εξωτερικής αγοράς, από τα οποία 141 διατίθενται σε χώρες της Ευρωζώνης και 156 διατίθενται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Για την ΕΛΣΤΑΤ τα 4 στα 10 τρόφιμα προέρχονται από την ευρωπαϊκή βιομηχανία και 6 στα 10 από την εγχώρια, η οποία ανεβάζει τις τιμές σε μονοψήφιο ποσοστό που κατά μέσο όρο  φθάνει στο 8% ενώ τα προϊόντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τρέχουν με διψήφιο ποσοστό12%.

Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια - Τι λένε τα στοιχεία.

Η εισαγόμενη και εγχώρια ακρίβεια των τροφίμων αδειάζουν το πορτοφόλι  των καταναλωτών ενώ η κυβέρνηση τη συντηρεί με νέο  market pass .  
Τον Ιανουάριο ο δείκτης  τιμών παραγωγού της εξωτερικής αγοράς τροφίμων ενισχύθηκε  κατά 17,6% και η εγχώρια αγορά κατά 13,3%.
Η μηναία μεταβολή καταναλωτή ενισχύθηκε  κατά 15,4%.
Στο λιανεμπόριο το 50% των ανατιμήσεων δεν πέρασε στην αγορά διότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις απορρόφησαν εν μέρει, φοβούμενες ότι θα καταρρεύσει η κατανάλωση αν ένα προϊόν με λιανική τιμή  στα 5  ευρώ πρέπει να διπλασιάσει την τιμή του φτάνοντας τα 10 ευρώ.

Πόσο τρέχουν οι τιμές στη βιομηχανία.

Τον Φεβρουάριο η βιομηχανία των τροφίμων της εξωτερικής αγοράς ανέβασε τις τιμές κατά 14,6% και η εγχώρια αγορά κατά 12,6%
Τον ίδιο μήνα ο δείκτης πληθωρισμού των τροφίμων ενισχύθηκε κατά 14,8% σε σύγκριση  με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Η ίδια πολιτική της βιομηχανίας συνεχίστηκε  και τους επόμενους μήνες πιέζοντας τα σούπερ μάρκετ που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ακρίβεια στα τρόφιμα μέχρι σήμερα που η κατάσταση γίνεται μη ελεγχόμενη.

Η  κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τη Βιομηχανία.  

Αντίθετα η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εστιάσει το ενδιαφέρον  της στη λιανική ενώ η βιομηχανία τροφίμων κινείται σε καθεστώς ελευθερίας.
Η Διυπηρεσιακή  Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα έως τώρα δεδομένα δεν περνά  την …πόρτα της βιομηχανίας τροφίμων και οι έλεγχοι στρέφονται  στη λιανική  έχοντας ως εργαλείο ελέγχου  τη μεταβολή του μικτού  περιθωρίου κέρδους.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης