Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι προκλήσεις του Μητσοτάκη στην οικονομία: Επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμίσεις, φοροδιαφυγή, κατώτατος μισθός

Οι προκλήσεις του Μητσοτάκη στην οικονομία: Επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμίσεις, φοροδιαφυγή, κατώτατος μισθός
Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους
Σχετικά Άρθρα
Τις προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει το Bloomberg, στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής (25/6/2023). Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει ισχυρή εντολή διακυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ έχει διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης υλοποίησε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην άρση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις δικαστικές υποθέσεις.

Η σύνθεση της νέας Βουλής

Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Σπαρτιάτες.
«Τα περιθωριακά κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και θα επιχειρούν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση».

Οι προκλήσεις

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους, την οποία έλαβε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης προγραμματίζουν της αξιολογήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με οίκους όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν τώρα τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει στην ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη, αποφεύγοντας επίσης τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος ενόψει των εκλογών. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα» στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.
Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης. Το Bloomberg αναφέρεται και σε δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο In.gr ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ (87,1 δισ. δολάρια), παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.
«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», είπε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ με έδρα την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010 πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ από κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης