Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς οι ορκωτοί ελεγκτές, μέσω Άδωνι Γεωργιάδη, απογείωσαν την απορρόφηση των επενδυτικών σχεδίων

Πώς οι ορκωτοί ελεγκτές, μέσω Άδωνι Γεωργιάδη, απογείωσαν την απορρόφηση των επενδυτικών σχεδίων
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην εκδήλωση της ΕΛΤΕ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης
Εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον έλεγχο που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές στους Αναπτυξιακούς Νόμους και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Επενδύσεων παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων κ. Γιαννόπουλο Παναγιώτη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΛΤΕ την Παρασκευή 5 Μαΐου από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε την συμβολή του επαγγέλματος στην ταχύτητα υλοποίησης των επενδύσεων αλλά και στο γεγονός ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον μετά την προσπάθεια τεσσάρων χρόνων.
Επισημάνθηκε ότι η εκκίνηση έγινε με τον ν.4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα », όπου με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη εισήχθη και εν συνεχεία καθιερώθηκε, για τα εν λόγο μεγάλα προγράμματα, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

Οι επενδύσεις που ελέγχθηκαν και πήγαν ταμείο!


Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ, προέκυψε ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές 532 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7,2 δις. Επιπλέον η απορρόφηση των κονδυλίων των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, για την πρώτη περίοδο, ανήλθε στο 19%, οι πράσινες επενδύσεις ανήλθαν σε ποσοστό  μεγαλύτερο του 33%, ενώ οι ψηφιακές επενδύσεις ανήλθαν στο ποσοστό μεγαλύτερο του 22%. Τέλος, σημειώθηκε ότι στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου οι επιχορηγήσεις  ανήλθαν στο ποσό των 567 εκ. ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν στον Νόμο ανήλθαν στο ποσό των 61 εκ. ευρώ.
aithousa.JPG

Ειδικότερα, τα 136 συναφθέντα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις κατανεμήθηκαν στους κάτωθι κλάδους επιχειρήσεων:
pinakes.JPG

Το πάνελ συζήτησης


Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με συμμετέχοντες τον Νίκο Ματζούφα Διοικητή στο Ταμείο Ανάκαμψης, τον Σωκράτη Παλαιοκρασσά Διευθυντή Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Α.Ε., Ανδρέα Ταπρατζή CEO της Avis Greece με συντονιστή των ορκωτό ελεγκτή λογιστή και partner της EY κ. Βασίλη Τζίφα.
panel.JPG

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες οι κρίσιμοι στόχοι που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και οι σημαντικές διαδικασίες που τέθηκαν σε λειτουργία ενώ αναπτύχθηκαν και τα lessons Learned που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αναλογικά σε άλλες περιπτώσεις. Όλοι οι συνομιλητές συμφώνησαν η ίδια συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και σε άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπου το ελληνικό δημόσιο έχει την εποπτεία για τη διαχείριση σημαντικών πόρων.
Το βασικό συμπέρασμα που ανέκυψε ήταν ότι η διαδικασία αυτή παρέχει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την ενίσχυση των επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης