Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι αστερίσκοι στα πεπραγμένα Κ. Χατζηδάκη και οι προοπτικές για το 2023 στα εργασιακά και ασφαλιστικό

Οι αστερίσκοι στα πεπραγμένα Κ. Χατζηδάκη και οι προοπτικές για το 2023 στα εργασιακά και ασφαλιστικό
Ο Κωστής Χατζηδάκης με τις καινοτομίες που επέφερε κατάφερε να «σπάσει αυγά» και να τρέξει επικοινωνιακά και πρακτικά το θέμα των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης
Σχετικά Άρθρα
Το έργο του Κωστή Χατζηδάκη που συνοδεύεται από πολλούς αστερίσκους, κλείνει η χρόνια για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εισέρχεται η νέα προεκλογική… «ραστώνη» και αυξήσεων με το σταγονόμετρο, ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης-πρωταγωνιστής στο υπουργείο και την κυβέρνηση- με τις καινοτομίες που επέφερε κατάφερε να «σπάσει αυγά» και να τρέξει επικοινωνιακά και πρακτικά το θέμα των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα ως προς την «σωστή» έκδοση των αποφάσεων, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για διάφορα περιστατικά, που αν συγκεντρωθούν μπορεί να αμαυρώσουν την όποια εικόνα επιχειρεί να περάσει προς τα έξω σε σχέση με τον e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός.
Άλλο ένα σημείο, την πατρότητα του οποίου έχει ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης, την οποία προέκτεινε ο κ. Χατζηδάκης είναι τα πριμ παραγωγικότητας στον ΕΦΚΑ και ο διορισμός ανθρώπων της «αγοράς» σε θέσεις «κλειδιά». Αυτό έγινε αντικείμενο αντιγραφής από στο υπουργείο Εσωτερικών από τον κ. Μάκη Βορίδη.
Αμφίρροπο παραμένει το πολυδιαφημισμένο σχέδιο το «Σπίτι μου» για το οποίο ο κ. Χατηδάκης δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε να οργανώσει ένα σχέδιο για την κάλυψη όλων των χαμηλόμισθων εργαζόμενων, οι οποίοι επί χρόνια κατέβαλαν εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Κατοικίας. Έτσι, λιμνάζουν στον ΟΑΕΔ τα κονδύλια που είχαν εισπραχθεί μέχρι το 2012 και αν αυτά χρησιμοποιηθούν δε θα πάνε σ’ αυτούς πλήρωσαν τις εισφορές, αλλά αντίθετα στα νέα ζευγάρια στα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βρει σπίτι σε 127.000.

Μάχη μισθών και αυξήσεων το 2023

Μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή τους τρείς πρώτους μήνες του έτους, καθώς με δεδομένο το σενάριο των εκλογών από τον προσεχή Μάρτιο, αναστέλλεται ο όποιος επιπλέον σχεδιασμός για κυβερνητικό έργο.
Τον Ιανουάριο ξεκινά η διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα χορηγηθεί από τον Μάϊο. Ερωτηματικό παραμένει το θέμα της ταυτόχρονης αύξησης των τριετιών που έχουν «παγώσει» μετά το 2012 και δεν ακολουθούν την όποια αύξηση στον κατώτατο. Το θέμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του δείχτη ανεργίας που πρέπει να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.
Η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί μόνο το θέμα της επιστροφής των κατώτατων ορίων των αμοιβών στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ δέχεται πιέσεις από τα συνδικάτα να επαναφέρει και τις συλλογικές συμβάσεις.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών το 2023, μετά από 12 έτη μειώσεων ή «παγώματος» των συντάξεων.
Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έχουν «κλειδώσει», ενώ εξελίξεις προδιαγράφονται και στο θέμα των αναδρομικών για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιο 2016. Εκτός αυξήσεων – ή με πολύ μικρότερες- θα μείνουν περί τους 920.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.
Τέλος οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές φέρνουν αναδρομικά σε όλους του συνταξιούχους. Παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις για την επέκταση των αναδρομικών και στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση εξετάζει – και είναι πολύ κοντά – στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης