Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανέρχεται η κανονικότητα στις αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα από το 2023 – Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Μάϊο

Επανέρχεται η κανονικότητα στις αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα από το 2023 – Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Μάϊο
Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν οι ωριμάνσεις (τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Σταδιακά στην κανονικότητα εισέρχονται από τον Ιανουάριο 2023 οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σε πολλούς κλάδους θα υπάρξουν αυξήσεις, ταυτόχρονα με τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν οι ωριμάνσεις (τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα- οι οποίες για να ακολουθούν την αύξηση στον κατώτατο μισθό πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως επιτάσσει το 2ο μνημόνιο.
Κατά τα άλλα, σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται σειρά κλαδικών ενώσεων για αυξήσεις στα μέλη της με τη σκυτάλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για αυξήσεις στον ΟΤΕ και στις Cosmote. Ηδη, οι δυο διαπραγματευτικές συναντήσεις, δεν έβγαλαν άσπρο καπνό, ωστόσο, υπάρχει διάθεση συνεννόησης και από τις δυο πλευρές τόσο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όσο και για την ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, εκτός από το χώρο της τεχνολογίας και του τουρισμού, και της ναυτιλίας, σε αυξήσεις και νέες παροχές ύψους 25 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 29.500 εργαζομένων προχώρησε ο Όμιλος Σουπερ-Μάρκετ Σκλαβενίτη, με τις αυξήσεις των μισθών στους 25.800 εργαζομένους: έως 5,50% με συνολικές μηνιαίες μικτές αποδοχές μέχρι 870 ευρώ. Εως 5% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μικτές αποδοχές μέχρι 930 ευρώ, ως 4% μέχρι και 1.300 ευρώ.
Αύξηση αποδοχών έως 50 ευρώ/μηνιαίως σε εργαζόμενους με συνολικές μηνιαίες μικτές αποδοχές από 1.301 ευρώ έως 1.350 ευρώ, με ανώτατο όριο το ποσό των 1.350 ευρώ.
Νέα διετή κλαδική σύμβαση στον Επισιτισμό και Τουρισμό με αυξήσεις 5.5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αύξηση στους ηλεκτροτεχνίτες των οποίων οι κατώτατοι μισθοί ξεκινούν από τα 825 ευρώ.
Την ερχόμενη Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα σε 12 μήνες (876 ευρώ). Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης