Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών
Να γίνει εθνικός στόχος η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είπε ο κ.Στουρνάρας
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να κινηθεί προσεκτικά στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και να μην «χαλάσει» την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε ο Γ. Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο δημοσιονομικό πεδίο εξαιτίας και της πίεσης που θα ασκήσουν τα αυξημένα επιτόκια του ευρώ.

Επενδυτική βαθμίδα

Όπως είπε, η επίτευξή της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων.
Ο κ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από εντατική.

Δύσκολο το 2023

«Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα» τόνισε ο κ.Στουρνάρας, αναφέροντας πως η Ελλάδα το 2023 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι υπόλοιποι στην ΕΕ θα έχουν είτε μηδενικό είτε αρνητικό.
«Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025» υποστήριξε ο κ.Στουρνάρας, υποστηρίζοντας σχετικά με τον πληθωρισμό πως θα διαμορφωθεί στο 5,8% το 2023.

Στο 3% το βασικό επιτόκιο

Με αφορμή την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, ο κ.Στουρνάρας εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει τον Μάρτιο στο 3%, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων.
Για τους ευάλωτους δανειολήπτες, σημείωσε ότι «έχουν καλύτερα συστήματα οι τράπεζες τώρα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια, είναι προς το συμφέρον τους». 
Όσον αφορά στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σημείωσε πως οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, τόνισε ότι είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και είναι μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες.

Στοχευμένα και προσωρινά τα επιδόματα

Κληθείς να σχολιάσει τα επιδόματα, σημείωσε πως είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι ευάλωτοι έναντι του εκρηκτικού πληθωρισμού. «Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored (προσωρινά, στοχευμένα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες), διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα» είπε ο κ.Στουρνάρας.
Όσον αφορά το market pass ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως «είμαστε ουδέτεροι ως προς το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτουμενο από φορολογία υπερκερδών, δηλαδή από ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέτρο ως προς την πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης