Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού «βλέπει» ο Στουρνάρας - Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023

Γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού «βλέπει» ο Στουρνάρας - Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023
Συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt
Σχετικά Άρθρα

Γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης «σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σημειώνει η Deutsche Welle.
Γι’ αυτό καλεί την ΕΚΤ να εστιάσει περισσότερο στον κίνδυνο οικονομικής κρίσης κατά τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής».
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους εμφανίζεται αισιόδοξος:
«Οι στρεβλώσεις στο κομμάτι της προσφοράς υποχωρούν σταδιακά. Ταυτόχρονα επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
 Αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του στόχου που έχουμε θέσει».

Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023

O Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι περιορισμένες.
Προβλέπει ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις θετικές δημοσιονομικές της επιδόσεις και προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαμε να δούμε αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως.
Ο ίδιος συστήνει οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ να είναι βαθμιαίες.

Σε επιφυλακή για την ελληνική οικονομία

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί», αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσον αφορά της επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Απαντώντας στο ερώτημα, εάν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, επισημαίνει: «Όχι στο άμεσο μέλλον.
Αλλά μακροχρόνια ο περιορισμός των κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Κόκκινα δάνεια

Για τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας «ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις. Αλλά πιστεύω ότι ορισμένοι μόνο δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, δηλαδή εκείνοι που ακόμη βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης από την πανδημία και έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.» Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ αναμένει ότι η συνδυασμένη διαταραχή από την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμού και την άνοδο των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, ιδίως το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης