Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρηματικές γονικές παροχές - δωρεές: Τα «μυστικά» και οι «παγίδες» στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ

Χρηματικές γονικές παροχές - δωρεές: Τα «μυστικά» και οι «παγίδες» στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ
Η αλλαγή έχει να κάνει με την διευκόλυνση των φορολογούμενων που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών από τις τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Το «πράσινο φως» για ηλεκτρονικές χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές χωρίς αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων από τράπεζα «ανάβει» απόφαση της ΑΑΔΕ εφόσον η μεταβίβαση έγινε μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή εκδόθηκε τραπεζική επιταγή. Η αλλαγή έχει να κάνει με την διευκόλυνση των φορολογούμενων που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών από τις τράπεζες καθώς η ΑΑΔΕ τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με τη δήλωση τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Ωστόσο στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο της τράπεζας τότε χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Επισημαίνεται ότι για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, ενώ για όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία (αδέλφια, ανίψια κ.λπ.) επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.

Αναλυτικότερα από την απόφαση που ορίζει τους όρους, τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

Χωρίς δικαιολογητικά η μεταφορά χρημάτων από τις τράπεζες: Για δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και αφορούν χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές, οι οποίες πραγματοποιούνται με μεταφορά χρηματικών ποσών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής μεταξύ αμιγώς ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής. Στις περιπτώσεις αυτές στο τέλος κάθε μήνα η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. καταρτίζει συγκεντρωτικές καταστάσεις των χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών, για τις οποίες υποβλήθηκαν δηλώσεις τον συγκεκριμένο μήνα. Τις καταστάσεις αυτές αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την 5η εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος του μήνα με αίτημα την επιβεβαίωση των σχετικών τραπεζικών συναλλαγών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να απαντήσουν επί του αιτήματος εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη λήψη των καταστάσεων.

Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά: Οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας. Επίσης, οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α' κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στις ανωτέρω δηλώσεις τα συμβαλλόμενα μέρη (δωρητής ή γονέας, δωρεοδόχος ή τέκνο) είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην περ. α), με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε..

Εξαιρέσεις: Εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή καθώς και μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» λοιπές περιπτώσεις δωρεάς/γονικής παροχής χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο, όπως ενδεικτικά οι δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από τον δωρητή ή τον δωρεοδόχο (για παράδειγμα, στην περίπτωση που κατά την ημερομηνία υποβολής αυτών έχει αποβιώσει κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη), καθώς και οι δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας. Σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. υποβάλλονται και οι δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής της παρ. 1 στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής τους λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας. Δηλώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής κινητών ή χρημάτων που έχουν υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου ή η ταυτότητα οφειλής διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ψηφιακή υποβολή τους μέσω της εφαρμογής myPROPERTY. Εφόσον οι συμβαλλόμενοι επιθυμούν να τις υποβάλουν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, τότε υποχρεούνται να ανακαλέσουν τις χειρόγραφες δηλώσεις.

Διαδικασία υποβολής των δηλώσεων: Η δήλωση φόρου δωρεάς/γονικής παροχής υποβάλλεται ψηφιακά από τους συμβαλλομένους ή σε περίπτωση νομικών προσώπων από τα νομίμως εξουσιοδοτούμενα πρόσωπα, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Η έναρξη υποβολής της δήλωσης γίνεται είτε από το δωρητή/γονέα είτε από τον δωρεοδόχο/τέκνο. Οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται με την αποδοχή αυτής από τον έτερο των δηλούντων και συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και της ακρίβειας των δηλουμένων από αυτούς.

Προσδιορισμός του φόρου: Για δηλώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής κινητών και χρημάτων με την υποβολή τους μέσω της εφαρμογής myPROPERTY εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου η οποία κοινοποιείται στο υπόχρεο σε φόρο φυσικό ή νομικό πρόσωπο μαζί με την ταυτότητα οφειλής. Για δηλώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής χρημάτων με την υποβολή τους εκδίδεται αμέσως η ταυτότητα οφειλής. Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του υποδείγματος 3 εκδίδεται σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων είτε αυτή υποβάλλεται ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης