Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ - Τι θα φορολογείται

Αλλαγές στις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ - Τι θα φορολογείται

Η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το νέο αφορολόγητο

Διορθωτικές κινήσεις που αναμένεται να διευκολύνουν το καθεστώς με τις αφορολόγητες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ειδικότερα η νέα διάταξη που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.
Ωστόσο ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.
Μάλιστα η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το νέο αφορολόγητο.

Μέσω τραπεζών η μεταφορά

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ εφόσον η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.
Πάντως οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή τα χρήματα που «βγαίνουν» από το στρώμα, το σεντούκι κ.λπ.
  • Τα χρηματικά ποσά που δωρίζονται θα πρέπει να καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η έσοδά καθώς οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται από την εφορία τεκμήρια και ως εκ τούτου σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα ποσά δεν δικαιολογούνται υπόκεινται σε φόρο

Στο μεταξύ με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή που δρομολογεί η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας myProperty οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στη εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το τάμπλετ με λίγα κλικ.
Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης