Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμμέτοχος στη σπέκουλα που ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων η ΕΛΣΤΑΤ- Στοιχεία του … αέρα

Συμμέτοχος στη σπέκουλα που ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων η ΕΛΣΤΑΤ- Στοιχεία του … αέρα
Κατά 25% πιο χαμηλά είναι οι αυξήσεις των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με την αύξηση του 9% που λέει η ΕΛΣΤΑΤ.
«Όμηροι» της παραπληροφόρησης και της κρατικής αδιαφορίας βρίσκονται 650.000 νοικοκυριά που κάθε μήνα καταβάλλουν ενοίκιο για τη διαμονή τους σε αντίστοιχοι αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων.
Οι επίσημοι φορείς όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων « ποιούν την νήσσαν» αφήνοντας άπλετο χώρο σε οργανωμένα κέντρα που πριμοδοτούν το κλίμα αύξησης των μισθωμάτων όσο και τις τιμές πώλησης των ακινήτων.
Αρωγός στα ανώνυμα κέντρα που προωθούν την αύξηση των τιμών πώλησης των κατοικιών και των μισθωμάτων είναι μη δημοσιοποίηση στοιχείων που έχει στην κατοχή της η κρατική μηχανή και επιλέγει να δίνει αέρα στην παραπληροφόρηση.

Τα μισθώματα αυξημένα κατά 9% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ

Στις 10 Οκτωβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή με την απλή μέθοδο των τριών και με βάση τη νομοθετική υποχρέωση τα μισθώματα αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό. Ανακοίνωσε λοιπόν η Ανεξάρτητη Αρχή ότι με δεδομένο ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή) κατά 12,0%,στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2022 διαμορφώθηκε σε 9,0% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ένα μηνιαίο μίσθωμα στα επίπεδα των 400 ευρώ θα πρέπει να ανέλθει στα 436 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9%.
Ο στατιστικός τυφλοσούρτης αλλά και η μη αξιοποίηση των δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ καθώς ο ιδιοκτήτης και ενοικιαστής υπογράφουν νέο συμφωνητικό μίσθωσης υποβάλλεται στην εφορία.
Η εφορία έχει τα στοιχεία των ενοικίων αλλά δεν τα αξιοποιεί.
Ωστόσο για την Εφορία είναι μία πληροφορία «άχρηστη» καθώς δεν αξιοποιείται ως στοιχείο πληροφόρησης για την πραγματική πορεία των μισθωμάτων με συνέπεια τα οργανωμένα κέντρα να δημιουργούν κλίμα αυξήσεων χωρίς να επιβεβαιώνεται από κανένα επίσημο στοιχείο.

Τα ενοίκια αυξημένα κατά 6,7% σύμφωνα με έρευνα του Spitogatoς

Την ίδια στιγμή ο «Spitogatos» δίνει στη δημοσιότητα τα δικά τους στοιχεία που αναφέρονται στη ζητούμενη τιμή πώλησης ακινήτων και ενοικίασης ακινήτων αλλά δεν πρόκειται για οριστικές τιμές συμβολαίων. Έτσι οι προσδοκώμενες τιμές δεν αποτελούν και την οριστική τιμή της αγοράς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μισθώματα του τρίτου τριμήνου, σημειώνουν αύξηση 6,7%, σύμφωνα με την έρευνα του «Spitogatos», τα ζητούμενα μισθώματα είναι χαμηλότερα κατά 25% σε σχέση με τον ετήσια αύξηση του 9% όπως την υπολογίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όταν η αγορά διαπιστώνει στην πράξη ότι δεν μπορεί να εισπράξει αυξημένα ενοίκια στα επίπεδα του 9% και 10%.
Η έρευνα της «Spitogatos» για τα μισθώματα εντοπίζει τις περιοχές της χώρας που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα Νότια (10,8 €/τ.μ.) και τα Βόρεια (10€/τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9€/τ.μ.).Εν συνεχεία, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων (λ.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όπως:
στον Νομό Κιλκίς (11,6%),
το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (12,9%),
το υπόλοιπο του Νομού Αττικής (17,2%) και
τον Νομό Χανίων (10,3%).

Οι πιο οικονομικές περιοχές της χώρας για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Τόσο σε επίπεδο πώλησης όσο και ενοικίασης, χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία, όπως οι νομοί Καστοριάς (701 €/τ.μ.), Κοζάνης (667 €/τ.μ.), Κιλκίς (664 €/τ.μ.) και Φλώρινας (577 €/τ.μ.) για αγορά κατοικίας και οι νομοί Καστοριάς (4,46 €/τ.μ.), Ημαθίας (4,4 €/τ.μ.), Κιλκίς (3,67 €/τ.μ.) και το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (3,76 €/τ.μ.) για ενοικίαση κατοικίας.
Θεσσαλονίκη: Το ενδιαφέρον του κοινού που αναζητά ακίνητα προς ενοικίαση μετατοπίζεται εκτός του κέντρου
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ξεκάθαρο πως στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, για το γ’ τρίμηνο του 2022, εντοπίζεται σε Τούμπα (1.961 €/τ.μ.) και Βούλγαρη – Ντέπω – Μαρτίου (1.844 €/τ.μ.), ενώ ακολουθούν η Νεάπολη (960 €/τ.μ.), το Φάληρο - Ιπποκράτειο (1.719 €/τ.μ.) και η Θέρμη (1.732 €/τ.μ.) στα προάστια της πόλης.
Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρούμε μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε περιοχές των προαστίων, αλλά και στο υπόλοιπο του νομού. Από τα παραπάνω προκύπτει πως το κοινό ίσως παρουσιάζει μια τάση μετατόπισης του ενδιαφέροντος του σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου, γεγονός που είχε εντοπιστεί από την αρχή της χρονιάς και τώρα φαίνεται να παγιώνεται. Ειδικότερα, σε επίπεδο ενοικίασης, οι περιοχές που ξεχωρίζουν βρίσκονται στα προάστια της πόλης, καθώς και στο υπόλοιπο του νομού και συγκεκριμένα πρόκειται για τον Λαγκαδά (18,45%) και την Νεάπολη (13,5%).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης