Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 7,5 δισ. οι δανειακές ανάγκες το 2023 για την Ελλάδα - Προς νέο 10ετές ομόλογο από ΟΔΔΗΧ αν υπάρξει ευκαιρία τον Νοέμβριο

Στα 7,5 δισ. οι δανειακές ανάγκες το 2023 για την Ελλάδα - Προς νέο 10ετές ομόλογο από ΟΔΔΗΧ αν υπάρξει ευκαιρία τον Νοέμβριο
Στον ΟΔΔΗΧ θέλουν να διατηρήσουν την επαφή με τους επενδυτές, αρκεί να υπάρξει… διάστημα ηλιοφάνειας στις αγορές…
Σχετικά Άρθρα

Με 1 δισ. ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση από τόκους, παρά τις χαμηλές δανειακές ανάγκες των 7,5 δισ. ευρώ, ξεκινά το εκδοτικό πρόγραμμα του 2023 συγκεντρώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο από τις επιτοκιακές αναταράξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, οι δαπάνες για τόκους το επόμενο έτος θα σπάσουν για πρώτη φορά το σύνηθες φράγμα των 5-5,5 δισ. ευρώ ανεβαίνοντας στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει τις αγορές είναι ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσουν το 3,2%.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το δημόσιο χρέος (Γενικής Κυβέρνησης), το οποίο λόγω της μεγαλύτερης ονομαστικής ανάπτυξης από τον πληθωρισμό θα διαμορφωθεί στο 161,% του ΑΕΠ το 2023 ή στα 357 δισ. ευρώ από 169,1% (355 δισ. ευρώ) φέτος.

Πάντως η φετινή χρονιά για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε με πολλές ανατροπές.
Ακόμη σε αυτό το πεδίο η πρώτη εκτίμηση για το ταμειακό κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ήταν για 5,5 δισ. ευρώ, η οποία μετά το ράλι των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αναθεωρήθηκε επί το δυσμενέστερο φτάνοντας στα 6 δισ. ευρώ.

Και αυτό, ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει το παράθυρο με τον φετινό δημόσιο δανεισμό που λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων (άνω των 39 δισ. ευρώ) έχει συγκρατηθεί στα 10 δισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για άντληση 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν υπάρξει νέα εκδοτική κίνηση αυτή θα λάβει χώρα με ένα νέο δεκαετές προς το τέλος Νοεμβρίου, ανάλογα βέβαια και με το κλίμα.
Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 5%...


Στον ΟΔΔΗΧ θέλουν να διατηρήσουν την επαφή με τους επενδυτές, αρκεί να υπάρξει… διάστημα ηλιοφάνειας στις αγορές.

Υπάρχει μεν το μαξιλάρι που δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στις αναταράξεις και δεν πιέζει τη χώρα να προσφύγει σε δανεισμό με οποιοδήποτε κόστος αλλά δεν είναι και ανεξάντλητο.
Επίσης στο κάδρο υπάρχει και η διογκούμενη ενεργειακή κρίση που απαιτεί συνεχώς μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά φουσκώνοντας τον λογαριασμό του Δημοσίου.
Το δανειακό πρόγραμμα του 2023 ξεκινά πάντως χωρίς ιδιαίτερο... άγχος για το οικονομικό επιτελείο καθώς μετά την προεξόφληση του ΔΝΤ (1,186 δισ. ευρώ στις αρχές Απριλίου) και την επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών διακρατικών δανείων από το 1ο Μνημόνιο (GLF - Greek Loan Facility), ύψους 2,645 δισ. ευρώ, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται σε 7,533 δισ. ευρώ.
Από αυτά:

  • Τα 4,906 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2023 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
  • Το 1,738 δισ. ευρώ είναι δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF - ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση είναι το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.
  • Τα 493,1 εκατ. ευρώ είναι υποχρεώσεις για δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Τα 380,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Τα 16,1 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.

Στα πλάνα του ΟΔΔΗΧ για το 2023 περιλαμβάνεται και η υποχρέωση για την έκδοση του πρώτου πράσινου ελληνικού ομολόγου.
Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες και τα επόμενα δύο έτη, καθώς ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης