Οικονομία

Χάνονται αμέτρητες περιουσίες στην Ελλάδα - Ανεπαρκές το πλαίσιο για τις φυσικές καταστροφές

Χάνονται αμέτρητες περιουσίες στην Ελλάδα - Ανεπαρκές το πλαίσιο για τις φυσικές καταστροφές
Ελέω κρατικού προϋπολογισμού οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην Κρήτη, τετάστιο το πλήγμα στο αγροτικό τομέα.
Εκτός ελέγχου το κρατικό σύστημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Οι φυσικές καταστροφές εκτροχιάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.
Την ώρα που οι πλημμύρες πνίγουν πόλεις στην Ελλάδα και αφήνουν πίσω νεκρούς, συντρίμμια και μύρια απώλειες με ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, η κυβέρνηση κρατά στα ‘αμπάρια’ της, την αναθεώρηση του νομοσχέδιου για την ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών. Οι ζημιωμένες επιχειρήσεις από φαινόμενα φυσικών καταστροφών αναγκαστικά στρέφονται σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν αντί να αποζημιώνονται όπως γίνεται στις προηγμένες οικονομίες από τις ασφαλιστικές, αυξάνοντας τις υποχρεώσεις τους σε μία εξαιρετική δύσκολη συγκυρία.
Λιγότερο από δέκα ημέρες πέρασαν από την ημέρα που το ΒΝ έγραψε ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι στις καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη με την Κρήτη να μην διαφέρει από τις άλλες περιοχές της χώρας.
Θα αργήσουν να καταγραφούν οι ζημιές που συνέβησαν στην Κρήτη από το πέρασμα της θεομηνίας. Κατοικίες, επιχειρήσεις τουρισμού, επιχειρήσεις αγροτικού τομέα, ολοσχερώς καταστράφηκαν. Στην πλειοψηφία τους, ιδιώτες και επιχειρηματίες είναι ανασφάλιστοι και περιμένουν πενιχρές αποζημιώσεις από τον κρατικό μηχανισμό. Ο κρατικός, ωστόσο αποζημιώνει το πολύ στο 20% των συνολικών ζημιών, οριζόντια, πολλές φορές χωρίς διαφάνεια και με μεγάλες καθυστερήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν, αν δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες τους από τα ταμεία τους ή από προσωπικούς λογαριασμούς θα στραφούν προς τον τραπεζικό δανεισμό, αποδεχόμενες ακόμα και επαχθείς όρους ώστε να ξαναμπούν οι επιχειρήσεις τους σε παραγωγική τροχιά.
Οι καταστροφές στον αγροτικό τομέα είναι ανυπολόγιστες
Μείζονος σημασίας για την Κρήτη οι επιχειρήσεις αγροτικού τομέα. Αυτές οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα πλήττονται από την αλλαγή στο κλίμα –θεομηνίες, κύματα καύσωνα, ξηρασία, χαλαζοπτώσεις κτλ. Οι φυσικές καταστροφές απουσία μέτρων προστασίας έναντι των κινδύνων θα πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις αγροτικού τομέα την ίδια στιγμή οι ίδιες πλήττονται από την άνοδο του πληθωρισμού των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων συρρικνώνοντας το εισόδημα των αγροτών.
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Να σημειωθεί ότι Ιδιωτικές ασφαλιστικές στο αγροτικό τομέα λειτουργούν συμπληρωματικά του ΕΛΓΑ. Αποζημιώνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΕΛ Γ Α τις προϋποθέσεις και τους ειδικούς περιορισμούς ως προς την κάλυψη των ζημιών, κατά το ποσοστό που καταγράφεται στο πόρισμα ζημιών του ΕΛ Γ Α καθώς και κάθε ζημιά των συμπληρωματικών κινδύνων που παρέχουν ανεξάρτητα από τον ΕΛ Γ Α με τις προϋποθέσεις των ειδικών όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ο αγρότης μπορεί να λάβει αποζημίωση και από τον ΕΛΓΑ και από την ασφαλιστική εταιρεία αυξάνοντας τη συνολική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς. Ωστόσο, και στο τομέα αυτό, όπως και σε άλλους τομείς, οι στρεβλότητες στην νομοθεσία που έχει να κάνει με την ασφάλιση παραμένουν και μάρμαρο το πληρώνει ο πολίτης.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης