Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 3 κλίμακες η επιδότηση στο ρεύμα, 90 ευρώ για το αέριο - Ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Με 3 κλίμακες η επιδότηση στο ρεύμα, 90 ευρώ για το αέριο - Ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται από 336 έως 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σχετικά Άρθρα

Σε τρεις κλίμακες θα είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο του 2022, σε αντίθεση με την επιδότηση για το φυσικό αέριο που θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Μάλιστα, για ορισμένη κατανάλωση ρεύματος και πάνω θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με το 2021.
Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε και την επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό

Τα κλιμάκια για το ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά

Πιο αναλυτικά, τα κλιμάκια για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 ευρώ /MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Τα κοινωνικά τιμολόγια

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ/MWh.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης