Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε κλοιό ακρίβειας και 480.000 δανειολήπτες, φουσκώνουν οι δόσεις για δάνεια - Η φθηνή στέγη του Μητσοτάκη αφορά μόνο 30 χιλ.

Σε κλοιό ακρίβειας και 480.000 δανειολήπτες, φουσκώνουν οι δόσεις για δάνεια - Η φθηνή στέγη του Μητσοτάκη αφορά μόνο 30 χιλ.
Το υψηλό κόστος δανεισμού δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Σχετικά Άρθρα

Κάτω από ένα εκρηκτικό συνδυασμό ακρίβειας βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών καθώς στο μπαράζ των ανατιμήσεων που πλήττει βασικά αγαθά, ρεύμα και καύσιμα έρχεται να προστεθεί το σοκ της αύξησης των δανείων.
H νέα αύξηση 0,75 μ.β. ή 0,75% στα επιτόκια από την ΕΚΤ και η προαναγγελία για νέες αυξήσεις τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για την καταστολή του τιμάριθμου, «καίει» περισσότερους από 480.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά, καταναλωτικά με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.
Οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου τους ενώ «θύματα» της αύξησης στα επιτόκια είναι και οι νέοι δανειολήπτες καθώς η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ στους… σύρει σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο και κάθε μήνα θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το υψηλό κόστος δανεισμού δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνοντας την οικονομική αιμορραγία που έχει προκαλέσει η ενεργειακή ακρίβεια.
Ο προβληματισμός στον κοινωνικό ιστό είναι μεγάλος με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να αναζητούν την συνταγή που θα μετριάσει την ζημία σε φορολογούμενους, καταναλωτές και δανειολήπτες.
Όλες οι ασκήσεις που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο γίνονται στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που απελευθερώνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στο β’ τρίμηνο και των προσδοκιών που αφήνει ο τουρισμός ότι οι υψηλές ταχύτητες θα συνεχιστούν.

Από τις προβολές έκτασης του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2022 τεκμαίρεται ότι θα υπάρχει συνέχιση και αύξηση των επιδοτήσεων με πλέγμα όμως κριτηρίων.
Προτεραιότητα με βάση τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ θα έχουν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.
«Όσο συνεχίζεται και εντείνεται η ενεργειακή κρίση θα αυξάνουμε τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο καθώς και για το επίδομα θέρμανσης τόνιζε χαρακτηριστικά παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επισημαίνοντας ότι οι υπόλοιπες παρεμβάσεις εξαρτώνται από το ύψος του λογαριασμού του δημοσίου για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Στο πυρήνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης φθηνής στέγης από νέα, ηλικιακά, ζευγάρια κάτω των 40 ετών και μονογονεϊκές οικογένειες που προβλέπει τη χρηματοδότηση έως και το 80% του κόστους για την αγορά κατοικίας με χαμηλότοκο δάνειο από το Δημόσιο με τους δικαιούχους να ξεπερνούν τις 30.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος και η χρονική διάρκεια του δανείου θα καθορίζεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να στηριχθούν τα αδύναμα νοικοκυριά ενώ θα υπάρχει και η δέσμευση ότι το ακίνητο που θα αποκτηθεί θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ιδιοκατοίκηση και όχι για εκμετάλλευση, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο επιδότησης των τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας.
Στο μέτωπο της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης η κυβερνητική παρέμβαση προβλέπει τη χορήγηση δεύτερης επιταγής ακρίβειας σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με τη μορφή έκτακτου επιδόματος που θα δοθεί φέτος το Δεκέμβριο κατά το πρότυπο της επιταγής του Πάσχα με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 200 ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση προχωρά:

  • Στη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1-1-2023, πράγμα που σημαίνει αύξηση των καθαρών αποδοχών για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ μικτά το μήνα.
  • Στη διατήρηση και το 2023 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες με προοπτική περαιτέρω μείωσης ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές
  • Στην παράταση και μετά το 2022 της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, του φόρου υπεραξίας καθώς και της φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών

Παράλληλα το 2023 σε συνάρτηση με τη ταχύτητα της ανάπτυξης και τα ταμειακά περιθώρια του δημοσίου σχεδιάζονται μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, «κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αλλαγές στη κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης