Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι εργάζονται λιγότερες ώρες από ό,τι πριν την πανδημία

Οι Ευρωπαίοι εργάζονται λιγότερες ώρες από ό,τι πριν την πανδημία
Ο κόσμος είτε δεν μπορεί να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης είτε έχει παραμείνει σε κάποια δοκιμαζόμενη εταιρεία που έκοψε το ωράριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξοικονομήσει μισθολογικές δαπάνες.
Σχετικά Άρθρα
Εδώ και δεκαετίες οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες ώρες σε σύγκριση με τους Αμερικανούς.
Τώρα εργάζονται ακόμη λιγότερο και από όσο εργάζονταν πριν την πανδημία, σχεδόν μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα από ό,τι οι Αμερικάνοι το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις 5 μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.
Από την αρχή της πανδημίας, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις εργασιακές τους ώρες κατά περίπου 1% κατά μέσο όρο, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν περικόψει τις δικές τους κατά περίπου 2%.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπάθησαν να αποφύγουν τις απολύσεις την περίοδο της πανδημίας περιορίζοντας το εργασιακό ωράριο. Σχεδόν 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετέχουν ακόμη σε προγράμματα στήριξης που καταρτίστηκαν για την covid-19, με τις κυβερνήσεις να καλύπτουν, για την ώρα, ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος.
Η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε πιο γρήγορα και πολλοί Αμερικανοί που κράτησαν τις δουλειές τους ή βρήκαν καινούριες συνέχισαν να εργάζονται ίδιες ή και περισσότερες ώρες.

Δεν είναι επιλογή των εργαζομένων

Στις ΗΠΑ υπάρχει η εικόνα μιας Ευρώπης που απολαμβάνει λιγότερο απαιτητικές ώρες εργασίας και πιο γενναιόδωρες πρακτικές διακοπών, γεγονός που πολλοί Αμερικανοί αποδίδουν σε μια διαφορετική προσέγγιση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η πανδημική εικόνα της εργασίας δείχνει ότι οι διαφορές δεν είναι αποτέλεσμα... επιλογής.
Για ορισμένους Ευρωπαίους, ειδικά στον πλουσιότερο Βορρά, η εναλλαγή της εργασίας με τον ελεύθερο χρόνο είναι μια επιλογή.
Για άλλους, κυρίως στον Νότο, δεν είναι.
Ο κόσμος είτε δεν μπορεί να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης είτε έχει παραμείνει σε κάποια δοκιμαζόμενη εταιρεία που έκοψε το ωράριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξοικονομήσει μισθολογικές δαπάνες.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, περισσότερο από το ένα τρίτο της μερικής απασχόλησης είναι ακούσια, σύμφωνα με έκθεση του Δεκεμβρίου του ΟΟΣΑ.
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους με μερική απασχόληση στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και σχεδόν το ένα τρίτο στη Γαλλία, θέλουν να εργάζονται περισσότερες ώρες αλλά δεν μπορούν, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το ποσοστό της ακούσιας μερικής απασχόλησης στη Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, ενισχυμένο από τις διαδοχικές οικονομικές κρίσεις.
Περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας εργάζεται με μερική απασχόληση επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης, σε σύγκριση με το 0,6% στις ΗΠΑ.
Στη Γερμανία, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων εργάζεται λιγότερες από 30 ώρες την εβδομάδα, αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο κατ' επιλογή, δείχνουν τα στοιχεία.
Το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6,6%.
Ωστόσο, η λιγότερη εργασία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη οικονομία.
Εάν ο μέσος εργαζόμενος αφιερώνει λιγότερες ώρες, αυτό μπορεί να μειώσει την οικονομική παραγωγή, να πιέσει τους μισθούς και να υπονομεύσει την καταναλωτική δαπάνη.

Λιγότερες ώρες την εβδομάδα εργάζεται ο Γερμανός σε σχέση με τον Αμερικανό

Ο μέσος Αμερικάνος εργαζόμενος εργαζόταν 34 ½ ώρες την εβδομάδα πέρυσι, ένα νούμερο που έχει αλλάξει ελάχιστα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Η μέση ευρωπαϊκή εβδομάδα εργασίας είναι κατά αρκετές ώρες μικρότερη από ό,τι πριν από 20 χρόνια.
Στη Γερμανία, η μέση εβδομαδιαία εργασία συρρικνώθηκε στις 25,9 ώρες το 2021, από 28 ώρες το 2001, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Στην Ιταλία, μειώθηκε από 35,6 ώρες σε 32,1 ώρες την ίδια περίοδο και στη Γαλλία, από 29,6 ώρες σε 28,7 ώρες.
Τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ευρωπαίοι εργάζονταν περισσότερες ώρες από τους Βορειοαμερικανούς, καθώς η οικονομία τους κάλυπτε το χαμένο έδαφος.
Αλλά από τη δεκαετία του 1980, ο μέσος Ευρωπαίος εργάζεται ολοένα και λιγότερο, ενώ οι μέσες ώρες εργασίας σταθεροποιούνται στις Η.Π.Α.
Οι ώρες εργασίας για τον μέσο Ιταλό μειώθηκαν κατά περίπου 8% μεταξύ 2007 και 2021 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό.
Στις ΗΠΑ, η μέση εβδομαδιαία εργασία παρέμεινε περίπου η ίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η κατά κεφαλήν παραγωγή αυξήθηκε κατά 13%, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό.
Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται τώρα κατά περίπου 2,8% ετησίως, πολύ κάτω από τον ρυθμό πληθωρισμού του 8,6%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η ετήσια αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Ιούνιο, τον ταχύτερο ρυθμό σε τουλάχιστον 25 χρόνια, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank της Atlanta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης