Τελευταία Νέα
Οικονομία

Power Pass: Οι αρνητικές εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που κρύβουν τα εκκαθαριστικά για την επιδότηση στο ρεύμα

Power Pass: Οι αρνητικές εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που κρύβουν τα εκκαθαριστικά για την επιδότηση στο ρεύμα
Αναλυτικότερα ο διάβολος στα ψιλά γράμματα του power pass που απειλεί να πετάξει εκτός περιμέτρου χιλιάδες καταναλωτές κρύβει τα εξής

Εκπλήξεις κρύβουν τα εκκαθαριστικά με την επιδότηση στο ρεύμα, περιλαμβάνοντας συμψηφισμούς στους λογαριασμούς μεταξύ γονέων και φοιτητών, μηδενικές αποζημιώσεις λόγω χαμηλής επιβάρυνσης και απόρριψη της αίτησης εξ αιτίας λαθών και μη πλήρωσης των κριτηρίων.

Την ίδια ώρα η επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα νοικοκυριά θα λάβουν πρόσθετη αποζημίωση καθώς το μυστικό βρίσκεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου 2021 - Ιουνίου 2022 και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος που έχουν ήδη λάβει οι καταναλωτές.

Αναλυτικότερα ο διάβολος στα ψιλά γράμματα του power pass που απειλεί να πετάξει εκτός περιμέτρου χιλιάδες καταναλωτές κρύβει τα εξής:

1)
Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν θα εισπράξουν σήμερα το επίδομα και θα βρίσκονται σε αναμονή έως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν και πόσο επίδομα δικαιούνται.
Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν σήμερα Παρασκευή με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ ή 121 ευρώ κατά μέσο όρο.

2)Δυσάρεστες εκπλήξεις για γονείς με φοιτητές σε άλλη πόλη οι οποίοι πληροφορήθηκαν από την εκκαθάριση ότι όταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους προκύπτουν αρνητικές χρεώσεις, δηλαδή υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από τη κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να αφαιρείται από την αποζημίωση που δικαιούται το παιδί τους για τη φοιτητική στέγη.

3)Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα αφού διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

4)Σε 40 εκατ. ευρώ θα είναι η συνολική πρόσθετη ενίσχυση που θα λάβουν για τον Ιούνιο 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.
Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.
Πάντως η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου

5)Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%).
Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass για την επιπλέον επιβάρυνση θα επιστραφεί το 60%.
Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 300 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μάιου είναι 500 ευρώ τότε απομένουν μόλις 100 ευρώ για τον καταναλωτή έναντι 180 ευρώ ( 300 Χ 60% = 180) που ήταν κανονικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης