Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από «κόσκινο» τα οικονομικά στοιχεία 43.371 επιχειρήσεων που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές

Από «κόσκινο» τα οικονομικά στοιχεία 43.371 επιχειρήσεων που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που μετά από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι παραβίασαν τους προβλεπόμενους από το νόμο όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα εντόκως από την ημέρα χορήγησης τους
Σχετικά Άρθρα

Τρίζει η επιστρεπτέα για πάνω από 43.000 επιχειρήσεις με την ΑΑΔΕ να περνά από κόσκινο τα κριτήρια με τους όρους για την απασχόληση και την πτώση του τζίρου.
Στόχος των ελέγχων που θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων παράνομης είσπραξης των φθηνών κρατικών δανείων με πλασματικές δηλώσεις ή με μη τήρηση της ρήτρας για την απασχόληση.

Η ΑΑΔΕ έχει συντάξει λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για καταστρατήγηση του νόμου καθώς εμφάνισαν μεγάλη πτώση του τζίρου ή με τροποποιητικές δηλώσεις άλλαξαν δραστικά τα οικονομικά τους στοιχεία.
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που μετά από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι παραβίασαν τους προβλεπόμενους από το νόμο όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα εντόκως από την ημέρα χορήγησης τους.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την πλήρωση του κριτηρίου του τζίρου θα διενεργηθεί αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις στοιχείων από το «φορολογικό αρχείο» και τις υποβληθείσες δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς και με βάση πληροφορίες από τρίτους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Εντωμεταξύ στις 7 Ιουλίου 2022 αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά με το ύψος του λογαριασμού που βεβαιώθηκε για το επιστρεπτέο κομμάτι να φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι μόλις 2,3 δις. ευρώ θα έρθει στα ταμεία καθώς κάποιοι θα εκμεταλλευτούν την επιπλέον έκπτωση του 15% με την εφάπαξ εξόφληση ενώ κάποιοι επαγγελματίες ενδεχομένως να μην καταφέρουν να αποπληρώσουν το ποσό της οφειλής λόγω των κυμάτων της ενεργειακής ακρίβειας που παγώνει την ζήτηση και περιορίζει την ρευστότητα τους.

Ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση το μισό εκατομμύριο των υπόχρεων που έλαβαν ενισχύσεις από τους εφτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου να περάσουν από το ταμείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οφειλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ.

Χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ. η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις.

Οσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει μέχρι τέλος Ιουλίου 2022 να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους εφτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει εφτά κρατικά δάνεια βλέπει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ εφτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσει σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια.
Ετσι για οφειλή 10.000 που θα εξοφληθεί σε μία δόση ο υπόχρεος θα γλυτώσει 1.500 ευρώ και θα επιστρέψει στο κράτος 8.500 ευρώ.
Αν η αποπληρωμή γίνει σε 96 δόσεις θα καταβάλλει κάθε μήνα 104 ευρώ.

Για οφειλή 30.000 ευρώ το κέρδος με την εφάπαξ εξόφληση είναι 4.500 ευρώ και το χρέος περιορίζεται στα 25.500 ενώ η μηναία δόση ανέρχεται σε 313 ευρώ.
Για οφειλή 50.000 ευρώ η εφάπαξ εξόφληση μειώνει το ποσό κατά 7.500 ευρώ στα 42.500 ευρώ, ενώ η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 521 ευρώ.

Οφειλή 70.000 ευρώ με την έκπτωση μειώνεται κατά 10.500 ευρώ στα 59.500 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 729 ευρώ και οφειλή 100.000 ευρώ μειώνεται αντίστοιχα κατά 15.000 ευρώ στα 85.000 ευρώ και η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 1.042 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης