Οικονομία

Αυστηρή προειδοποίηση Costello (Κομισιόν): Να μη σταματήσει να δουλεύει η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα ενόψει εκλογών

Αυστηρή προειδοποίηση Costello (Κομισιόν): Να μη σταματήσει να δουλεύει η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα ενόψει εκλογών

Η Ελλάδα έχει «ένα καλό σχέδιο και το κυριότερο έναν καλό ρυθμό και ποιότητα παράδοσης των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όταν η δημόσια διοίκηση σταματούσε να δουλεύει εν όψει των εκλογών.

Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, η διοίκηση θα πρέπει να δουλεύει», σχολίασε στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονοµικών και Χρηµατοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, τονίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το 2026.
«Αν οι επενδύσεις δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε, τα λεφτά σταματούν να εκταμιεύονται.
Δεν θα υπάρχει τρόπος να το επεκτείνουμε.
Θα απαιτούσε την ομόφωνη απόφαση όλων των 27 χωρών της ΕΕ και αντίστοιχη έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλιο, το οποίο δεν θα ήταν ρεαλιστικό».

Καλός ο ρυθμός μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Costello, η Ελλάδα έχει «ένα καλό σχέδιο και το κυριότερο έναν καλό ρυθμό και ποιότητα παράδοσης των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο να συνεχίσει έτσι, ώστε να στείλει το μήνυμα στις αγορές πως τα πράγματα δουλεύουν».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι 6,1 δις - 3% του ΑΕΠ της - έχει μεταφερθεί ήδη στην Ελλάδα.
«Δουλευουμε με την κυβέρνηση ώστε τον Σεπτέμβριο να έρθει ακόμη 1,7 δις και θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για 3,5 δις στο τέλος του έτους».
Ο κ. Costello παρατήρησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε μεν στην πανδημία, αλλά ταιριάζει απόλυτα στη διαχείριση της σημερινής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Αν δεν υπήρχε, θα φτιάχναμε κάτι παρόμοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ήδη περιλαμβάνει μετάβαση στις ΑΠΕ και βιώσιμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Costello, σε επίπεδο Ε.Ε.:

  • 25 σχέδια ανάκαμψης έχουν ήδη εγκριθεί
  • 11 αιτήματα για πληρωμές έχουν καταβληθεί και έχουν ήδη αποπληρωθεί τα 7
  • 100 δις ευρώ έχουν εκταμιευτεί τους τελευταίους 12 μήνες, ποσό ίσο με το άθροισμα των πόρων για την κοινή αγροτική πολιτική και των πόρων για τα προγράμματα συνοχής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης