Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη το α' τρίμηνο 2022 - Στο +7% το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ετήσια βάση, στο +2,3% σε τριμηνιαία - Βαρόμετρο το β' τρίμηνο

Ισχυρή ανάπτυξη το α' τρίμηνο 2022 - Στο +7% το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ετήσια βάση, στο +2,3% σε τριμηνιαία - Βαρόμετρο το β' τρίμηνο
Ισχυρή ανάπτυξη η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, σημείωσε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή ανάπτυξη η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, σημείωσε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ σε ετήσια βάση να αναπτύσσεται με ρυθμό 7%, με οδηγό την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Το δυναμικό rebound του α' τριμήνου, οφείλεται κυρίως στις θετικές επιδόσεις της καταναλωτικής δαπάνης (+10,5%) και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (12,7%).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021. 

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.
aep1.JPG
aep2.JPG
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, το τοπίο για το ΑΕΠ θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που θεωρείται βαρόμετρο καθώς οι κλυδωνισμοί από τον ενεργειακό τυφώνα ήταν ισχυρότεροι και δεν είναι λίγοι οι οίκοι που μιλούν ακόμα και για επιβράδυνση λόγω των φρένων στην κατανάλωση από τη διασπορά της ακρίβειας.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατεβάζοντας στο 3,1% τον ρυθμό για φέτος από 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαμηλώνοντας τον ρυθμό στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Πληθωριστική καταιγίδα

Κομβικό ρόλο για το θερινό πακέτο μέτρων θα διαδραματίσει η ανάφλεξη του τιμάριθμου.
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Η κατάσταση με τις τιμές, ειδικά στα καύσιμα, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται και από διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν όπως επιβεβαιώνεται και από τις νεότερες επί το δυσμενέστερο προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.
Στο κείμενο του Προγράμματος υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που ανεβάζει την ταχύτητα στο 7,6% και δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Προϋπολογισμός

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο Γενικό Λογιστήριο τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάιο αλλά και στο πεντάμηνο που είναι βασικό φίλτρο για τα μέτρα.
Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες με το βάρος των επιτελών να πέφτει στις εισπράξεις από τους ΕΦΚ και του ΦΠΑ που λόγω των ανατιμήσεων κάνουν την διαφορά στα ταμεία.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των υψηλών πτήσεων στις τιμές της βενζίνης που θα ψαλιδίσει τις εισπράξεις.
Τον Απρίλιο υπήρξαν ενδείξεις με τα έσοδα από τους ΕΦΚ να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και την κατάσταση να σώζει ο ΦΠΑ οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε υπέρβαση του στόχου κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας: Ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις

«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ α' τριμήνου 2022, το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση.

 H δήλωση Σταϊκούρα

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.
Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.
Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

www.bankingnews.gr

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης