Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα στήριξης με το... μέτρο για μην ξεχειλώσει το έλλειμμα - Aυστηρές συστάσεις των δανειστών

Μέτρα στήριξης με το... μέτρο για μην ξεχειλώσει το έλλειμμα - Aυστηρές συστάσεις των δανειστών
Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται προσεκτικά επανασχεδιάζοντας τα ενεργειακά αναχώματα
Σχετικά Άρθρα

Φωτιά έχει πάρει ο λογαριασμός με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απειλώντας το φετινό έλλειμμα που εν ριπή οφθαλμού έχει ανέβει στο 2% του ΑΕΠ ή στα 3,6 δισ. ευρώ ενώ η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

Μετά τις αυστηρές συστάσεις των δανειστών στο οικονομικό επιτελείο κινούνται προσεκτικά επανασχεδιάζοντας τα ενεργειακά αναχώματα με βασικό πλοηγό την αποτροπή νέων δημοσιονομικών αναταράξεων που θα μεταδώσουν λάθος σήμα στις αγορές την ώρα που στον ΟΔΔΗΧ οργανώνουν τη νέα εκδοτική προσπάθεια.

Το γεγονός ότι το έλλειμμα του 2021 έκλεισε χαμηλότερα στο 5,5% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 7% του ΑΕΠ διευκολύνει τον σχεδιασμό και για να μην χαθεί το θετικό momentum τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται επιφυλακτικά για τη πορεία των δημοσίων οικονομικών λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και των άγνωστων παραμέτρων που θα καθορίσουν τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε διαρκή κατάσταση άμυνας» λένε χαρακτηριστικά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπιασμού και μεγαλύτερου πληθωριστικού πλήγματος στην πραγματική οικονομία που θα επηρεάσει αρνητικά τη πορεία του προϋπολογισμού και θα εκτροχιάσει το έλλειμμα.

Το σχέδιο δράσης για το είδος και την έκταση των αντισταθμιστικών στο κύμα ακρίβειας παρεμβάσεων επικαιροποιειται και προσαρμόζεται στις εξελίξεις αλλά το κλειδί κρατάνε οι ταμειακές αντοχές που σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν επικίνδυνες χαλαρώσεις και σπασμωδικές κινήσεις.
Η στρόφιγγα της χρηματοδότησης θα ανοίγει τόσο όσο δεν θα ανατρέπει το στρατηγικό στόχο για δραστικό περιορισμό του ελλείμματος φέτος και επαναφορά στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό αν και στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια και προτάσεις για τον εμπλουτισμό του πακέτου και με φορολογικά αναχώματα ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι νεωτέρας όλα αυτά παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου.
Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί και το Μάιο το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του μέτρου και τους επόμενους μήνες ενώ ενισχύεται και το σενάριο επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.
Αλλά μέχρι εκεί.

Η πρόταση για προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει φωτιά ακόμα είναι υπό εξέταση με βασικούς μετρητές το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τον πραγματικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση και προληπτικά για πάν ενδεχόμενο κρατάμε χρηματοδοτικά εφόδια για μελλοντικά μέτρα στήριξης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε σε απερίσκεπτες δημοσιονομικές κινήσεις και οι επιλογές για το πού, πόσα και πότε θα ξοδέψουμε θα είναι μετρημένες και αυστηρές.

Η «ταμειακή σανίδα σωτηρίας» μπορεί να έρθει από την Ε.Ε εφόσον αποφασισθεί κοινή και συντονισμένη δράση για την κατάσβεση της πληθωριστικής φωτιάς με παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας για το φρενάρισμα των τιμών και ενεργοποίηση πρόσθετων πόρων για την απόσβεση των ζημιών στα εισοδήματα και στην αγορά που δεν θα μετράνε στο δημοσιονομικό ισοζύγιο των χωρών.
Οι αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν τέλος Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής και αν το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει τότε η κυβέρνηση με βάσης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα προχωρήσει σε εθνικές παρεμβάσεις με μεγάλα ζητούμενα την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης