Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Πιθανή μείωση του ΦΠΑ θα αφορά 2 με 3 προϊόντα – Εάν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, σχεδιάζεται εναλλακτική

Σκυλακάκης: Πιθανή μείωση του ΦΠΑ θα αφορά 2 με 3 προϊόντα – Εάν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, σχεδιάζεται εναλλακτική
Πριν το Πάσχα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη
Σχετικά Άρθρα

«Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση» και στην περίπτωση που τελικά αυτό πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.
Όπως ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο mega «είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος».

Οι παρεμβάσεις δεν θα σταματήσουν

«Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε πως «οι παρεμβάσεις δεν θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα».
Εξήγησε πως «κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό».

Πριν το Πάσχα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα, είπε πως «περιμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων, γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα».

Ενεργειακή κρίση: Αν δεν παρέμβει η ΕΕ, σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική

Κάνοντας αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στο πως η κυβέρνηση θα την αντιμετωπίσει, τόνισε ότι «σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση».
Εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά»
Όπως είπε, «αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Τα 3,6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με τα 3,6 δις που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι «ο πολίτης ήδη βλέπει κάποια ίχνη από αυτά τα λεφτά, αν και τα χρήματα αυτά είναι επενδύσεις. Έχουμε περίπου 100 χιλιάδες αιτήσεις στο Εξοικονομώ, και αυτή η βοήθεια αφορά σε πολλά ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε την ψηφιακή μέριμνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε πέντε προσκλήσεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τροφίμων και τη γεωργία. Έχουμε τον προσωπικό βοηθό για τα ΑμεΑ. Αυτά είναι 5 από τα 300 που προχωρούν με διάφορους τρόπους. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, μέρος του προγράμματος πρόληψης που γίνεται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Γενναία η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Για την αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Μαίου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «θα είναι γενναία και ρεαλιστική».
Σημείωσε πως «ο κατώτατος μισθός έμεινε «παγωμένος» για 4,5 χρόνια και μετά έγιναν κάποιες μικρές αυξήσεις. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη γενναία εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονές των εκλογών του 2015 έλεγε ότι θα πάει κατώτατος μισθός στα 75, και ο μισθός έμεινε «παγωμένος» για 4 χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση από 1/1/23 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης