Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο σκάνδαλο εντοπίστηκε στον ΟΠΕΚΑ με συνταξιούχους να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα

Νέο σκάνδαλο εντοπίστηκε στον ΟΠΕΚΑ με συνταξιούχους να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα
Aνάλογη περίπτωση είχε εντοπιστεί και στον ΟΑΕΔ με μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είχαν εισοδήματα μέχρι και 400.000 ευρώ ετησίως και παρέμεναν στις λίστες του ΟΑΕΔ για να χαίρουν των 18 επιδομάτων και των άλλων προνομίων που έχουν οι άνεργοι
Σχετικά Άρθρα

Νέο σκάνδαλο απώλειας δημόσιου χρήματος «ανιχνεύθηκε» στον ΟΠΕΚΑ που επιδοτεί απόρους και ειδικές περιπτώσεις πολιτών με ελάχιστα εως καθόλου εισοδήματα, καθώς βρέθηκαν δεκάδες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ να εμφανίζονται ως άποροι και να λαμβάνουν επιδοματική συνδρομή, πέραν της σύνταξης.
Οι έλεγχοι σε σχέση με τη παροχή προνοιακών επιδομάτων, όπως προβλέπεται στον ν.4520/2018 έχουν γίνει και πριν την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης, έδειξαν περιπτώσεις επιδοματούχων, που λαμβάνουν ταυτόχρονα και σύνταξη και επίδομα.
Ο ακριβής αριθμός σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, ωστόσο 403.533 άτομα είναι εκείνα που λαμβάνουν επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα αναπηρίας και επίδομα στέγασης.
Με εντολή του Κωστή Χατζηδάκη «παγώνουν» οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της απάτης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης σε συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και των αντίστοιχων υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δικαιούχοι των επιδομάτων είναι γενικά όσοι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.

  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη περίπτωση είχε εντοπιστεί και στον ΟΑΕΔ με μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είχαν εισοδήματα μέχρι και 400.000 ευρώ ετησίως και παρέμεναν στις λίστες του ΟΑΕΔ ως άνεργοι για να χαίρουν των 18 επιδομάτων και των άλλων προνομίων που έχουν άνεργοι. Το θέμα αντιμετωπίστηκε συνολικά με νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ ππυ ψηφίζεται την Τρίτη και εισάγει, μεταξύ των άλλων, εισοδηματικά κριτήρια πάνω απ΄τα οποία κάποιος δεν μπορεί να παραμένει στις λίστες ως άνεργος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης