Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με έκδοση ομολόγων η χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας - Εντός της εβδομάδας το σχέδιο της ΕΕ

Με έκδοση ομολόγων η χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας - Εντός της εβδομάδας το σχέδιο της ΕΕ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τον τρόπου που θα λειτουργούσε η διαδικασία και πόσα κεφάλαια θα αντληθούν

Σχετικά Άρθρα

Η κοινή έκδοση ομολόγων αναμένεται να είναι η απάντηση της Κομισιόν στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται -εντός της εβδομάδας- να αποκαλύψει το σχέδιο της για κοινή έκδοση ομολόγων, δυνητικά μαζικής κλίμακας, για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών αλλά και του κόστους ενέργειας που εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν γνώση του θέματος, η πρόταση ενδεχομένως να παρουσιαστεί αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στη Γαλλία, στις 10-11 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ακόμα τις λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εκδόσεις ομολόγων και το πόσα κεφάλαια θα μπορούσε να αντληθούν.
Η κοινή έκδοση ομολόγων θα έρθει μόλις ένα έτος αφού η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ, που επίσης βασίστηκε στην έκδοση κοινών ομολόγων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή του υποδομή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Paolo Gentiloni, το βράδυ της Δευτέρας (7/3/2022) στους Γάλλους βουλευτές. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Σύμφωνα με Bloomberg, τα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν από την Κομισιόν και στη συνέχεια τα κεφάλαια θα διοχετευθούν στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων.

Στα ύψη οι τιμές ενέργειας

Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών, που προκαλεί ηλεκτροσόκ στην αγορά.
Η τιμή της μεγαβατώρας έσπασε το φράγμα των 400 ευρώ στην Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση 52% στο ρεύμα. Έτσι η μεγαβατώρα θα κοστίζει στην Ελλάδα 426,90 ευρώ, τιμή που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Η αύξηση είναι της τάξης του 52,5% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Η μέγιστη τιμή μάλιστα αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη τιμή τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα. Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στην Ελλάδα κατά 40% – 50% από φυσικό αέριο η τιμή του ρεύματος ακολουθεί την ίδια… τρελή πορεία με το ορυκτό καύσιμο.
Την ίδια στιγμή, άλμα έως και 32% σημείωσαν σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, ως απάντηση στις συζητήσεις περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης