Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 εκκρεμότητες που κρατούν σε ομηρία φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι περιλαμβάνει η ατζέντα του ΥΠΟΙΚ

Οι 4 εκκρεμότητες που κρατούν σε ομηρία φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι περιλαμβάνει η ατζέντα του ΥΠΟΙΚ
Στο τελευταίο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις
Σχετικά Άρθρα

Τέσσερις μεγάλες φορο- εκκρεμότητες σε εισόδημα και ακίνητα περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.
Πρόκειται για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ που θα υπολογίζει κύριο και συμπληρωματικό φόρο με ενιαίο τρόπο όπου κερδισμένοι των αλλαγών είναι οι ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο τους, την υπουργική απόφαση με το νέο καθεστώς των αποδείξεων και τις έξτρα εκπτώσεις φόρου από συγκεκριμένα επαγγέλματα που έχει καθυστερήσει η έκδοση της και κρατάει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές 7 εκατομμυρίων φορολογουμένων σε ομηρία.
Στο τελευταίο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου που έχει προαναγγελθεί με την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.
Ειδικότερα

1 Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Στη τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση της νέα κλίμακας και των συντελεστών για τον υπολογισμό του φόρου οι οποίοι θα διαμορφώσουν το φετινό λογαριασμό για πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες συγχωνεύονται κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ αλλά καθιερώνονται νέο αυξημένοι συντελεστές για ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 2.501 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ το τ.μ διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ αντί 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα ενώ για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ το τ.μ όταν με βάση το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ το τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ευρώ αυξάνεται στα 6 ευρώ. Επίσης “κουρεύονται” έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. Για παράδειγμα για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ. Επίσης για τα φυσικά πρόσωπα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ καθώς μόνο αν η αξία του κάθε ακινήτου ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και η συνολική περιουσία τα 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με ειδική κλίμακα.

2 Αποδείξεις : Η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις κατηγορίες επαγγελμάτων που εφόσον πληρώνονται από τους καταναλωτές με ηλεκτρικό χρήμα θα προσφέρουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 30% της ετήσιας δαπάνης βρίσκεται καθ’ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τις ηλεκτρονικές δαπάνες που πραγματοποιούνται απο την 1-1-2022 έως τις 31 Δεκεμβρϊου του 2025 και το ποσό που θα αφαιρείται κάθε χρόνο απο το εισόδημα ανάλογα με μτο ύψος των δαπανών δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι απόδειξη 100 ευρώ από γιατρό θα μετρά ως 200 ευρώ στην εφορία.

3 Ελαφρύνσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών προβλέπει μείωση κατά 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος επί πέντε έτη για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη ο συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα. Η ρύθμιση αφορά μετασχηματισμούς μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 ευρώ καθώς και για συνεργασίες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

4 Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου: Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ρύθμιση για την τακτοποίηση των καταπατημένων δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων με την δυνατότητα εξαγοράς τους αλλά με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το βασικό σενάριο για το τίμημα που θα καταβάλλουν στο δημόσιο οι καταπατητές προβλέπει ότι θα υπολογίζεται με βάση ποσοστό έκπτωσης επί της αντικειμενικής αξίας που θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου ενώ ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις. Χαμηλό θα είναι το τίμημα για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι καθώς και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης