Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος και ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

tags :
ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος και ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Φεβρουαρίου 2022, συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Νοέμβριο, κυρίως από άνοδο της απασχόλησης
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο του 2022 και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται στο μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ.
Το ΙΟΒΕ διαπίστωσε άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 116,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 109,1 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο και οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε αυτό τον τομέα παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος 8,6% κατ' έτος στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην Ευρωπαίκή Ένωση των 27.
Ως προς τις εξαγωγές βιομηχανίας παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος κατά 27,5% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ κατεγράφη αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,4 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό ένα έτος πριν.

Η ενέργεια

Όσον αφορά την ενέργεια, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει νέα άνοδο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 68,7%, στα 70,8 δολάρια το βαρέλι, το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδος για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 14,5% την ίδια χρονιά.
Συμπερασματικά το ΙΟΒΕ λέει ότι η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές εισαγωγών.
Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

IOBE1.JPG

IOBE2.JPG

IOBE3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης