Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί δεν πρέπει να είναι εθνικός στόχος η λογιστική αλχημεία της επενδυτικής βαθμίδας – Η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος

Γιατί δεν πρέπει να είναι εθνικός στόχος η λογιστική αλχημεία της επενδυτικής βαθμίδας – Η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 2,61% από 0,57% πριν λίγο καιρό και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις των επιτοκίων…
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα έχει θέσει ως εθνικό στόχο να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.
Όμως μπορεί να είναι εθνικός στόχος μια λογιστική αλχημεία όταν η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος;
Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 2,61% από 0,57% πριν λίγο καιρό και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις των επιτοκίων…

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ΕΚΤ, οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτικές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, οι επενδυτές, οι κάτοχοι ομολόγων, οι κάτοχοι μετοχών… γενικώς πολλοί… έχουν υποστηρίξει γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Για να διευκρινίσουμε.
Ότι βαθμολογείται κάτω από επενδυτική βαθμίδα ονομάζεται junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ομόλογα σκουπίδια…
Οι οίκοι αξιολόγησης π.χ. Standard and Poor’s, Fitch, DBRS ή Moody’s έχουν κλίμακες βαθμολόγησης στα junk bond ανάλογα το ρίσκο.
Ενώ π.χ. όλα είναι ομόλογα σκουπίδια, άπαξ και δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας, με βάση το ρίσκο που εμπεριέχουν…λαμβάνουν μια βαθμολογία.

Η επενδυτική βαθμίδα που θεωρείται οποιαδήποτε βαθμολογία από ΒΒΒ- και υψηλότερα αντικατοπτρίζει
1)Την κανονικότητα των ομολόγων, δεν θεωρούνται σκουπίδια
2)Οι κεντρικές τράπεζες τα αναγνωρίζουν ως αξιόπιστα και συμμετέχουν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Όταν μια χώρα δεν έχει junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια αλλά είναι επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύει σοβαρότερους επενδυτές, pension funds π.χ. ασφαλιστικά Ταμεία που λόγω καταστατικού δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα σκουπίδια…
Σε γενικές γραμμές προφανώς είναι καλό τα ομόλογα μιας χώρας να μην είναι ομόλογα σκουπίδια αλλά επενδυτικής βαθμίδας αλλά ίσως όχι πάντα…

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Σίγουρα πολύ περίεργη θέση θα αναλογιστείτε πολλοί.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πληροί και δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις ακόμη και εάν υπάρχει πρόθεση από τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Εάν λάβουμε υπόψη

1)Ότι η δίκαιη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να είναι 3,5% με 4% από 2,61% σήμερα…

2)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν νομοτελειακά, η πρώτη αύξηση θα γίνει στο 4ο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριο ή Δεκέμβριο του 2022 ή και νωρίτερα.

3)Η Ελλάδα έχει υψηλότερο και χειρότερο κρατικό χρέος σήμερα από ότι πριν την πανδημία.
Το ελληνικό χρέος στα 386 δισεκ. φιγουράρει μαζί με το χρέος του Σουδάν στις χειρότερες θέσεις.
Η αύξηση ενός μη βιώσιμου χρέους είναι μόνο αρνητική εξέλιξη και τίποτε άλλο. Τέλος.

4)Η Ελλάδα από την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής προ της πανδημίας, πέρασε στην φάση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού… η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει την 10ετία του 1980 όπου ο Παπανδρέου τότε μοίραζε χρήμα δεξιά και αριστερά… καταστρέφοντας την οικονομία.

5)Στο βάθος του ορίζοντα θα ξεσπάσει κρίση, όσο οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν ρευστότητα, υπολογίστε 2 τρισεκ. δολάρια ότι θα αποσυρθούν, οι επιπτώσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα σήμερα στην ζώνη του ΒΒ ή αύριο ΒΒ+ βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ.
Σκεφθείτε ένα σενάριο, όχι ουτοπικό και σίγουρα δυστοπικό.
Η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα… να γίνει ένα πολιτικό show για λίγο καιρό… και αργότερα να ξεσπάσει μια κρίση όπου η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί εκ νέου σε junk bond.
Επειδή αυτό που περιγράφουμε… δεν το αναφέρουμε τυχαία… μπορεί την Ελλάδα να μην την συμφέρει η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. έχει φθάσει στο 90% των δυνητικών αγορών οπότε… δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.
Η Ελλάδα σε σύνολο 386 δισεκ. χρέους τα 255 δισεκ. είναι χρέος μηχανισμών στήριξης, δεν είναι χρέος που κατέχουν ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο ανάγκη την επενδυτική βαθμίδα.
Το αναφέρουμε και για ένα άλλο λόγο.
Όσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, κινείται κάτω από τα ραντάρ…σίγουρα ελέγχεται η οικονομία, την παρακολουθούν οι επενδυτές… αλλά σε επενδυτική βαθμίδα… θα είναι στο μικροσκόπιο των πάντων και στο πρώτο στραβοπάτημα… θα στοχοποιείται η ελληνική οικονομία.

Μια σκληρή προσέγγιση

Ενώ εδώ και καιρό γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της Ελλάδος να αναβαθμιστεί επενδυτική βαθμίδα αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτό συμβεί, στο μέλλον να υποβαθμιστεί εκ νέου η οικονομία.
Οι συνθήκες δεν δικαιολογούν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μια χώρα που φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ…
Η Ελλάδα νομοτελειακά θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα χρέους και μια νέα κρίση χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι στις μακροπρόθεσμες παραδοχές το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως αξιολογείται στις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Επίσης μπορεί η θεωρία να υποστηρίζει ότι όσο το ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από τα επιτόκια των ομολόγων το χρέος είναι διαχειρίσιμο αλλά η Ελλάδα θα περιέλθει σε μια κατάσταση από το 2023 όπου το πάρτι τις αλόγιστης σπατάλης θα τελειώσει και θα υποχρεωθεί να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ ετησίως για να συντηρήσει και εξυπηρετήσει το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί και κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. για το χρέος και παρ΄ όλα αυτά εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα.
Μην υπάρχουν αυταπάτες, η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, μπορεί μια νέα τραπεζική κρίση να έχει αδύνατη στο ορατό μέλλον αλλά μια κρίση χρέους είναι πιθανή.
Η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τις τράπεζες καθώς τα επιτόκια των δανείων θα αυξηθούν και μαζί τα έντοκα έσοδα και το περιθώριο κέρδους.
Όμως το κρατικό χρέος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην ρίζα του απλά μεταφέρθηκε το πρόβλημα στο μέλλον… και το μέλλον προσεχώς θα είναι παρόν.

Μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις η δίκαιη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου 3,5% με 4%... – Η κρίση χρέους θα επανέλθει

Η μεγάλη αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,61% και του 15ετούς στο 2,70%... χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελούν τρανή απόδειξη και επιβεβαίωση εκτιμήσεων ότι θα δούμε… σύντομα πάνω από 3% τις αποδόσεις.
Η εικόνα επιδείνωσης που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες οικονομίες.
Το Ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,78% και το Πορτογαλικό 1,16%.
Η άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προφανώς την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής…

Πολύ ακριβότερες οι εκδόσεις ελληνικού χρέους

Ωστόσο η επιδείνωση στην Ελλάδα θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.
Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πραγματοποιήσει εκδώσεις ομολόγων με χειρότερους όσους σε σχέση με το 2021 όπου οι τιμές και οι αποδόσεις ήταν πλασματικές.
Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και το εταιρικό χρέος αλλά και τις εκδόσεις των τραπεζικών ομολόγων.
Π.χ. το ομόλογο του Ελλάκτωρ με κουπόνι 6,375% έχει απόδοση 12,66% και τιμή 86 μονάδες επέστρεψε στα επίπεδα του Απριλίου του 2021.

Ποια είναι η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου;

Η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται σε 3,5% με 4%.
Όχι γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια λόγω της πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒ αλλά κυρίως γιατί τόσο το χρέος έχει επιδεινωθεί στα 386 δισεκ. ευρώ αλλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Το μεγάλο λάθος της Ελλάδος ήταν ότι επαναπαύτηκε στην ΕΚΤ που αγόρασε 35 δισεκ ελληνικού χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα με αφορμή την πανδημία ξεκίνησε μια ακραία σπατάλη και ελλείμματα κόντρα στην 10ετή περίοδο λιτότητας και μνημονίων.
Η Ελλάδα επί 10 χρόνια είχε μνημόνια και λιτότητα και όλα αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων με αφορμή την πανδημία.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια; - Η FED 16 Μαρτίου τα αυξάνει 0,50% και η ΕΚΤ 9 Ιουνίου 0,25% στα αποδοχής καταθέσεων - Στις ΗΠΑ 7 φορές θα αλλάξουν

Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 7,5% υψηλά από το 1982 στις ΗΠΑ, η Κεντρική τράπεζα η FED είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% ίσως και 0,50% στην συνεδρίαση στις 15 και 16 Μαρτίου 2022.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve του St. Luis, James Bullard, λίγες μόνο στιγμές μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, είπε ότι τα στοιχεία τον έχουν κάνει «δραματικά» πιο επιθετικό.
«Θα ήθελα να δω 100 μονάδες βάσης ή επιτόκια στο 1% μέχρι την 1η Ιουλίου», δήλωσε ο Bullard.

Ορισμένοι αναμένουν ακόμη και μια πιο επιθετική προσέγγιση από τη Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ακόμη και πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι της Bank of America ανέμεναν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 1,75% από 0% της τρέχουσας περιόδου συνολικά μέσα στο 2022.
Με βάση εκτιμήσεις η FED θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια 7 φορές το 2022 δηλαδή και στις 7 φορές που θα συνεδριάσει μέσα στο έτος η FED να αυξάνει τα επιτόκια.
Εάν η πρώτη αύξηση στις 15 και 16 Μαρτίου είναι 0,50% αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες αυξήσεις πρέπει να είναι 0,25%...

Τι θα πράξει η ΕΚΤ;

Είναι προφανές ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και στην Ευρώπη, το προεξοφλούν ξεκάθαρα τα επιτόκια των ομολόγων, π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,57% πριν λίγο καιρό έχει εκτιναχθεί στο 2,61% με προοπτική 3% και πιθανή κίνηση έως την ζώνη του 3,5% με 4% σε βάθος μηνών.
Η ΕΚΤ δεν θα κάνει τίποτε στην συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου 2022.
Πιθανότατα δεν θα πράξει τίποτε και στις 14 Απριλίου αλλά στις 9 Ιουνίου είναι πιθανό ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, το βασικό παρεμβατικό 0,25% από 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% στο -0,25%.
Για το 2022 η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει ακόμη μια φορά τα επιτόκια στο 0,50%.

Συμπέρασμα

Τα επιτόκια του δολαρίου από 0% θα διαμορφωθούν στο 1,5% βασικό και 1,75% λιγότερο πιθανό σενάριο.
Τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν στο 0,50% με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,25% και ίσως φθάσει ακόμη στο 0%.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι αρνητικό -0,50% για να υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες να μην καταθέτουν τα διαθέσιμα τους στην ΕΚΤ αλλά να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα επιτόκια σε FED και ΕΚΤ

FED
15 και 16 Μαρτίου 2022
3 και 4 Μαίου 2022
14 και 15 Ιουνίου 2022
26 και 27 Ιουλίου 2022
20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022
1 και 2 Νοεμβρίου 2022
13 και 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤ
10 Μαρτίου 2022
14 Απριλίου 2022
9 Ιουνίου 2022
21 Ιουλίου 2022
8 Σεπτεμβρίου 2022
27 Οκτωβρίου 2022
15 Δεκεμβρίου 2022

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης