Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεταξύ δυσαρέσκειας για τα εμβόλια και… των αρνητικών σοκ για την μεσαία τάξη… καρκινοβατεί η ελληνική κυβέρνηση

Μεταξύ δυσαρέσκειας για τα εμβόλια και… των αρνητικών σοκ για  την μεσαία τάξη… καρκινοβατεί η ελληνική κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της ΝΔ πόνταρε στην μεσαία αστική τάξη η οποία τώρα αποδεκατίζεται αλλά ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί... την δυσάρεστη κατάσταση ενός ζωτικού χώρου για την μεσαία τάξη
Σχετικά Άρθρα

Σε δύσβατο δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία είτε δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα σενάριο απίθανο, είτε υποβαθμίζει την πραγματικότητα πιστεύοντας ότι θα επιτύχει τους στόχους της…
Ο δύσβατος δρόμος που επέλεξε η Ελλάδα σχετίζεται τόσο με την υποβόσκουσα ένταση και δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία τόσο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όσο και για τα επαναλαμβανόμενα εμβόλια τα οποία κουράζουν και αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα τους.
Ωστόσο υπάρχει και το ανοικτό μέτωπο της οικονομίας όπου οι πληθωριστικές πιέσεις που δυνητικά μπορεί να φθάσουν στο 7% τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2022 σε συνδυασμό με την επιδείνωση του ενεργειακού κόστους πλήττουν την μεσαία αστική τάξη…

Η μεσαία αστική τάξη πλήττεται και από τον διαχωρισμό της κοινωνίας λόγω εμβολίων και από τον πληθωρισμό…

Ένα από τα πολιτικά αφηγήματα που επικαλέστηκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ήταν ότι θα αναστήσει, θα τονώσει την μεσαία αστική τάξη που είχε αποδεκατιστεί από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ.
Με το αφήγημα της μεσαίας τάξης κέρδισε τις εκλογές, η μεσαία τάξη είναι η πραγματική δύναμη πυρός μιας οικονομίας.
Φθάνοντας στο σήμερα οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλο πλήγμα η μεσαία τάξη.
Π.χ. ο κλάδος της εστίασης, αυτός που έχει ένα εστιατόριο ή ένα κέντρο διασκέδασης αποτελεί μέρος της μεσαίας τάξης.
Το 2020 ο κλάδος αποδεκατίστηκε και παρά τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το σίγουρο είναι ότι δέχθηκε ισχυρό σοκ.
Όμως και οι πρακτικές διαχωρισμού της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους έχουν ως αποτέλεσμα το λιανεμπόριο και η εστίαση πάλι να λειτουργούν ημιτελώς.
Δηλαδή βασικοί κλάδοι που συνδέονται με την μεσαία τάξη συνεχίζουν να δέχονται πίεση στον τζίρο άρα και στα εισοδήματα…
Η ψευδαίσθηση που υπάρχει είναι ότι απομονώνοντας τους ανεμβολίαστους… και δίνοντας τυπικές ελευθερίες στους εμβολιασμένους δεν πλήττεται η μεσαία τάξη.
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν μείωση τζίρου, εξέλιξη άκρως αρνητική απότοκος των λανθασμένων μέτρων και επιλογών της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Και ενώ η μεσαία τάξη πλήττεται από τις πολιτικές εμβολίων… η αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την μεσαία τάξη.
Επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι μια αφηρημένη οικονομική έννοια και το ενεργειακό κόστος ένα παροδικό πρόβλημα.
Μια τέτοια προσέγγιση δεν επιτρέπει την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων αντιθέτως δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα.
Μεγάλο μέρος της μεσαίας αστική τάξης βλέπει μείωση τζίρου και λόγω των διαχωρισμών για τα εμβόλια αλλά και λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία όπως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος.

Το αρνητικό άθροισμα αυτών των παραμέτρων επιδρά μόνο αρνητικά στην μεσαία αστική τάξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πόνταρε στην μεσαία αστική τάξη η οποία τώρα αποδεκατίζεται αλλά ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί... την δυσάρεστη κατάσταση ενός ζωτικού χώρου για την μεσαία τάξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης