Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Σε 48 δόσεις οι οφειλές των φορολογούμενων που ρυθμίζονται πριν ξεκινήσει ο έλεγχος

Εφορία: Σε 48 δόσεις οι οφειλές των φορολογούμενων που ρυθμίζονται πριν ξεκινήσει ο έλεγχος
Δυνατότητα ρύθμισης των πρόσθετων φόρων από τροποποιητικές δηλώσεις σε 48 δόσεις τον μήνα
Σχετικά Άρθρα

Δυνατότητα ρύθμισης των πρόσθετων φόρων από τροποποιητικές δηλώσεις σε 48 μηνιαίες δόσεις έχουν οι φορολογούμενοι που το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν ραβασάκια ελέγχου από την Εφορία και σπεύδουν να κλείσουν αυτές τις εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή σε περίπτωση που ο φορολογούμενος, ο οποίος γνωρίζει ότι βρίσκεται σε ελεγκτικό κλοιό, σπεύσει να υποβάλει τις συμπληρωματικές δηλώσεις εμφανίζοντας τα πραγματικά εισοδήματα ή τις πραγματικές δαπάνες, οι οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την υποβολή της δήλωσης και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις.
Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.
Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή άλλη Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η εγκύκλιος

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τα εξής:

  1. Οφειλές οι οποίες τελούν σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το πλήθος δόσεων που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης.
  2. Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία χάθηκε, και δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το πλήθος δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης.
  3. Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις και εν συνεχεία υπήχθησαν σε νέα πάγια ρύθμιση η οποία έχει χαθεί, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το άθροισμα του πλήθους των δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης και των δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της δεύτερης ρύθμισης.
  4. Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  5. Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε νέα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το πλήθος δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης.
  6. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις υπόλοιπες οφειλές Εάν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, έχουν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δε δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, για αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υπάρχουσα πάγια ρύθμιση. Εάν στην απολεσθείσα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις είχαν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αυτές είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν τακτοποιηθεί.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης