Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άλμα στο 1,4 δισ. ευρώ στις εξαγωγές ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το εννεάμηνο 2021

Άλμα στο 1,4 δισ. ευρώ στις εξαγωγές ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το εννεάμηνο 2021
Μετά το τέλος των lockdown και τη λειτουργία καταστημάτων, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Συνεχίσθηκε η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).
Αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, αναφέρει ανακοίνωση.
Μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές αγορές, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ειδικότερα:

  • Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 15,2% στην ένδυση και 10,8% στην κλωστοϋφαντουργία.
  • Οι εξαγωγές που αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 23,7% και έφθασαν το 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021έναντι 1,1 δις το 2020.
  • Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,2% και άγγιξαν τα 700 εκ. € από 582 εκ. €.
  • Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8% και ανήλθαν σε 330 εκ. €.
  • Πολύ σημαντική συμβολή σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας έχουν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 47% και ανήλθαν σε 360 εκ. €.
  • Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 9,7%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών 18,8%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 6,6%.
  • Τέλος οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια σημείωσαν άνοδο 24,7% και σε αξία ανήλθαν σε 1,8 δις ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.
  • Οι λιανικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά για τους μήνες που η αγορά ήταν σε πλήρη λειτουργία παρουσιάζουν αύξηση κατά 9% έναντι του 2019 (προ πανδημίας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης