Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τριπλό ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια με μέτρα άνω των 500 εκατ. ευρώ - Επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου μέσω ΔΕΠΑ

Τριπλό ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια με μέτρα άνω των 500 εκατ. ευρώ - Επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου μέσω ΔΕΠΑ
Στις 11 οι ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο...
Σχετικά Άρθρα
Ενισχυμένο πακέτο μέτρων για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια που θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και θα προβλέπει επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης ανακοινώνει σήμερα στις 11 η κυβέρνηση ενώ στο παιγνίδι μπαίνει η ΔΕΠΑ η οποία θα απορροφήσει το 25% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές.
Με το κύμα ακρίβειας να φουσκώνει τα πλήγματα στα νοικοκυριά ο αρχικός σχεδιασμός αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε η ενίσχυση της δύναμης πυρός με αύξηση των κρατικών κονδυλίων προκειμένου να χτιστεί ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας.
Στο πλαίσιο αυτό το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνει στα 300 - 400 εκατ. ευρώ ενώ διπλασιάζεται στα 200 εκατ. ευρώ το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.
Ειδικότερα το πακέτο με τα αντισταθμιστικά μέτρα θα προβλέπει:

Επιδότηση
λογαριασμών ρεύματος: αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα φτάσει τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρακτικά στα 15-18 ευρώ τον μήνα θα είναι η έκπτωση στον λογαριασμό αντί 9 ευρώ που είχε ανακοινωθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει το σχετικό κονδύλι μέσω του ταμείου που θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος από τα 150 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ ή στα 400 εκατ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: το κονδύλι της επιδότησης αυξάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων με περισσότερους καταναλωτές από το φυσικό αέριο. Πέρσι επιδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο, ενώ στόχος φέτος είναι για πολύ περισσότερα λόγω της διεύρυνσης έως και 30% των εισοδηματικών κριτηρίων. Εκτιμάται ότι η επιδότηση για πετρέλαιο-φυσικό αέριο θα καλύψει το 75% των νοικοκυριών, καθώς τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως εξής:
Εως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
Εως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, ενώ από πέρσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου. 

Επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου: το σχέδιο προβλέπει απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 25% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης