Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόροι πάνω από 7 δισ. πρέπει να πληρωθούν μέχρι Φεβρουάριο 2022 - Στην κόψη του ξυραφιού φορολογούμενοι με την ρευστότητα

Φόροι πάνω από 7 δισ. πρέπει να πληρωθούν μέχρι Φεβρουάριο 2022 - Στην κόψη του ξυραφιού φορολογούμενοι με την ρευστότητα
Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρώνουν χωρίς ανάσα φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα ενώ όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους
Σχετικά Άρθρα

Με ένα βαρύ φορτίο φόρων που ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ έρχονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι.
Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρώνουν χωρίς ανάσα φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα ενώ όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ο πιο φορτωμένος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν τι δηλώσεις τους μετά το τέλος Αυγούστου καλούνται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος μαζί με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται στα 600 εκ. ευρώ.

Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 300 εκ. ευρώ για την 3 δόση του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν άλλες πέντε δόσεις ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ η πρώτη από τις οποίες πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο μέχρι τις 31-10-2021 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1,Ε2,Ε3) και ενώ εκκρεμούν ακόμα περίπου 500.000 το ποσό του επιπλέον φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί σε 2.643.187 φορολογούμενους ανέρχεται σε 2,370 δισ. ευρώ ενώ το 2020 το τελικό χρεωστικό ποσό διαμορφώθηκε στα 3,625 δισ. ευρώ

O ΕΝΦΙΑ

Ταυτόχρονα με το φόρο εισοδήματος τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ.
Περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν την πρώτη από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Οι υπόλοιπες 5 λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022.
Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 προκύπτει ότι το συνολικό ποσό του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 2,1 δις ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις άγγιξε τα 2,6 δις. ευρώ

Επιπρόσθετα μέσα στο Νοέμβριο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δις. ευρώ.

Οι εναλλακτικές

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με βάση το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις ενώ ξεπερνά το 6% για τις 24 δόσεις.
Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται να «κοκκινίσει» καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού και η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Υπάρχει και η εναλλακτική της εφάπαξ εξόφλησης των φόρων με πιστωτική κάρτα και με αποπληρωμή του ποσού στη τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης