Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 1 δισ. ευρώ «σίγουρες» παροχές για το 2022 ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Τι περιλαμβάνουν;

Με 1 δισ. ευρώ «σίγουρες» παροχές για το 2022 ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Τι περιλαμβάνουν;
«Πακέτο» παροχών ύψους 1 δις. ευρώ για το 2022 με ελαφρύνσεις φόρων, αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια και εισοδηματικές ενισχύσεις για τους ανέργους εξετάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

«Πακέτο» παροχών ύψους 1 δις. ευρώ για το 2022 με ελαφρύνσεις φόρων, αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια και εισοδηματικές ενισχύσεις για τους ανέργους εξετάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ.
Τα μέτρα θα έχουν «κλειδώσει» μέχρι την Τετάρτη 8/9 το βράδυ ενώ στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός θα έχει έτοιμες και κάποιες εισηγήσεις η τύχη των οποίων θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Την δεδομένη χρονική στιγμή πάντως στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν τα νέα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτουν από την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στο 16,2%. 
Γεγονός που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της φετινής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% από μία έως μιάμιση μονάδα.
Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω 1,5 δισ. ευρώ τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται μία πρόβλεψη ασφαλής για τον προϋπολογισμό από τη στιγμή που το στοίχημα της ανάκαμψης θα κριθεί στο τελευταίο τρίμηνο όταν θα έχουν ενσωματωθεί και τα στοιχεία των εσόδων από τον τουρισμό.

Σίγουρη «θέση» στο «πακέτο» των κυβερνητικών εξαγγελιών θα έχουν η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, η παράταση για τρεις μήνες ακόμη μήνες της Γέφυρας που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α΄ κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοιό, και εισοδηματικές για τους ανέργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Από εκεί και πέρα τα σενάρια των ελαφρύνσεων που εξετάζονται προβλέπουν:

  • Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».
  • Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση απλό το 2022.
  • Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης