Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοί δίνουν τη ... μάχη στις ταυτότητες; - Στόχος η ανάθεση από την Κυβέρνηση στις αρχές του 2022

Ποιοί δίνουν τη ... μάχη στις ταυτότητες; - Στόχος η ανάθεση από την Κυβέρνηση στις αρχές του 2022
Για τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στις τρεις κοινοπραξίες η επικράτηση στον διαγωνισμό θα οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση

Σκληρή μάχη δίδεται σε Ελλάδα και εξωτερικό για την τελική έκβαση του διαγωνισμού της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ. 
Ωστόσο, είναι γνωστό πως η ανερχόμενη ελληνική αγορά της πληροφορικής και ειδικά της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του Δημοσίου είναι ικανή να προσφέρει έργα προς όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο διαβαθμισμένος διαγωνισμός της έκδοσης ταυτοτήτων - ένα έργο για το οποίο συνολικά ο προϋπολογισμός θα φθάσει σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας – αποτελεί μια δουλειά η οποία θα αποφέρει εξασφαλισμένα ετήσια έσοδα στο νικητή και ρευστότητα. 
Θα απαιτήσει ταυτόχρονα και επενδύσεις τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ. 
Όπως είναι γνωστό, η νικήτρια εταιρεία μετά την εγκατάσταση των λογισμικών για τα έγγραφα ασφαλείας (ταυτότητες, διαβατήρια), θα λαμβάνει έσοδα για κάθε έκδοση νέων εντύπων. 
Για τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στις τρεις κοινοπραξίες η επικράτηση στον διαγωνισμό θα οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση – αν και όπως προαναφέρθηκε η αγορά της πληροφορικής εκτιμάται ότι θα μετεξελιχθεί σε ένα πεδίο ανταγωνισμού το οποίο θα μοιάζει μ ότι συμβαίνει στην ελληνική κατασκευαστική αγορά.  

Ποιοί μάχονται – Οι ενστάσεις 

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό βρίσκονται οι εξής τρεις κοινοπραξίες:  η κοινοπραξία ΟΤΕ – Veridos Mατσούκης -ΙNCM – Byte, η  κοινοπραξία Zetes international – Space - Pitkit Smartech και η κοινοπραξία Thales – Unisystems (Quest). 
Μετά την επιλογή των τριών κοινοπραξιών έχουν κατατεθεί ενστάσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο από αποκλεισμένη εταιρεία του διαγωνισμού, όσο και από εταιρεία που επιλέχθηκε. 
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες από την αγορά της πληροφορικής σε ένσταση για το “καλώς έχειν” του διαγωνισμού έχει προχωρήσει ακόμα και ο φορέας της πρόσκλησης του διαγωνισμού (αρμόδια Υπουργεία) ώστε στην συνέχεια η Επιτροπή του Διαγωνισμού να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανακήρυξη του αναδόχου. 
Η κυβέρνηση έχει στόχο να έχει προχωρήσει στην ανάθεση του έργου τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022. 
Για πολλούς επίσης είναι ξεκάθαρο ότι, ο διαγωνισμός αποτελεί, πεδίο διπλωματικού ανταγωνισμού μεταξύ των αντιμαχόμενων ξένων εταιρειών και πολλοί προκρίνουν ήδη την δείνα ή την τάδε πλευρά, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για έγγραφα ταυτοποίησης ασφαλείας μ ότι αυτό σημαίνει. 

Νέα έργα 2,1 δισ. ευρώ μόνο σε τρεις τομείς  

Εξάλλου, ο ΟΤΕ, η Space, η Unisystens, αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι όμιλοι πληροφορικής στην Ελλάδα ήδη προετοιμάζονται για τα έργα ψηφιοποίησης τομέων του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για τρείς τομείς ( Πολεοδομία, Δικαστήρια, Κτηματολόγιο ) οι προϋπολογισμοί των έργων ανέρχονται τουλάχιστον σε 700 εκατ. ευρώ έκαστος. 
Κι όλα αυτά δίχως να υπολογίζονται και τα αναμενόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.   
Έγκυρα στελέχη της αγοράς πληροφορικής αναμένουν ότι τα ανωτέρω έργα θα κατατμηθούν σε μικρότερα (ανά περιφέρεια). 
Μια τέτοια κατάτμηση οδηγεί και σε αναθέσεις στο σύνολο των εταιρειών πληροφορικής κατά το πρότυπο του κατασκευαστικού κλάδου, όπου συμμετέχει σχεδόν το σύνολο της αγοράς.                  


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης