Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στους στόχους για οικονομία παίρνοντας ρίσκο με την πανδημία – Στατιστική ωραιοποίηση, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στους στόχους για οικονομία παίρνοντας ρίσκο με την πανδημία – Στατιστική ωραιοποίηση, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα
Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την σκόπιμη κινδυνολογία και να εστιάσει στο πως η οικονομική ανάκαμψη του 2022 και 2023 θα περάσει στην κοινωνία
Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική καθώς δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη αλλά και τις απαράδεκτες επιδόσεις και αποτελέσματα του 2020 στην οικονομία.
Το 2020 ήταν μια ειδική χρονιά όπου η ύφεση κινήθηκε στο εύρος -8,2% με -8,4%, το σωρευμένο δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο -12% του ΑΕΠ ενώ το χρέος εκτινάχθηκε απόρροια του οικονομικού εκτροχιασμού.
Η κυβέρνηση όμως έλαβε μηνύματα τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους διεθνείς οίκους και η στάση της το 2021 έχει διαφοροποιηθεί.
Πλέον ο βασικός στόχος είναι οι στόχοι για την οικονομία να επιτευχθούν και έτσι εξηγείται τόσο η στάση στον τουρισμό, όσο και στις αναφορές ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, δεν θα υπάρξει άλλο lockdowns.
Ενώ στρατηγικά είναι ορθή η επιστροφή της Ελλάδος στην δημοσιονομική κανονικότητα απέναντι στον παραλογισμό που κυριάρχησε το 2020, καθώς τα αθρόα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δεν ήταν τίποτε άλλο από πισωγύρισμα της χώρας, ενώ είναι ορθή η στάση απέναντι στα απαράδεκτα και αποτυχημένα lockdowns… υπάρχει μια αντίφαση.

Ποια είναι η αντίφαση;

Ενώ η κυβέρνηση θέλει να επανέλθει στον δημοσιονομικό ορθολογισμό, εξέλιξη άκρως θετική και να απομακρυνθεί από τα μέτρα σπατάλης και απαράδεκτων ελλειμμάτων, την ίδια ώρα τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και λοιμωξιολόγοι… προειδοποιούν την κοινωνία ότι έρχεται το 4ο κύμα κορωνοιού, έρχεται η μετάλλαξη Delta, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και άλλα τέτοια επιχειρήματα υψηλής κινδυνολογίας.
Η οικονομία κάτω από οποιοδήποτε σενάριο εξέλιξης της πανδημίας δεν θα πρέπει να ξανακλείσει.
Θα είναι αδιανόητα τραγικό λάθος οποιαδήποτε μορφής lockdowns τα οποία στην πράξη απέτυχαν, δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα… τις επιπτώσεις των οποίων θα πληρώνουμε για χρόνια.
Πως όμως εξηγείται από την μια η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και από την άλλη να προειδοποιεί για μια μετάλλαξη Delta που έχει έως και 10 φορές μικρότερη θνητότητα;
Η στάση της κυβέρνησης για την οικονομία το 2020 ήταν λάθος και το 2021 είναι σωστή.
Όμως στο σκέλος της πανδημίας τι πραγματικά ισχύει;

Η περίπτωση του τουρισμού είναι ειδική

Η Ελλάδα ποντάρει σε τουριστικά έσοδα 9 δισεκ. αλλά πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για έσοδα 6,8 δισεκ ή το μέγιστο 7,2 δισεκ. ευρώ.
Και αυτό γιατί χώρες με υψηλή συμμετοχή στα τουριστικά έσοδα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί και γιατί όσοι έρχονται στην Ελλάδα συναντούν κλειστά καταστήματα ή μαγαζιά που υπολειτουργούν ενώ καταγράφονται και πολλές ακυρώσεις.

Χρησιμοποιούνται στο παρασκήνιο όλοι οι μηχανισμοί

Εάν δει κανείς με μεγάλη προσοχή ορισμένες κινήσεις, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση μάλλον ποντάρει σε λάθος στρατηγικές.
Στήριξε τον Paulson λανθασμένα ώστε να ελέγξει την Πειραιώς εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια στιγμή η Πειραιώς αγοράζει έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων σε γραφεία στο Ελληνικό, ενώ είναι ο βασικός δανειστής με σχεδόν 700-750 εκατ.
Απαράδεκτα έως εξευτελιστικά παιχνίδια στον Ελλάκτωρ για να πριμοδοτηθεί η ολλανδική Reggeborgh η οποία αποχώρησε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πωλούνται assets όπως τα NPEs σε τιμές που δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες ενώ μεταφέρονται σχεδόν 70-80 δισεκ. σε funds για να ασκήσουν πίεση στην κοινωνία να πληρώσει… για να μην χαλάσει η εικόνα των τραπεζών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις συγκεντρώνουν τιμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία.

Στατιστική ωραιοποίηση, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα

Το 2021 ως χρονιά έχει χαθεί… και αυτό που θα καταγραφεί θα είναι ωραιοποίηση των αριθμών χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.
Σε σχέση με το 2020 που είναι το έτος σύγκρισης, το 2021 θα είναι προφανώς καλύτερο αλλά αυτό το καλύτερο… αποτελεί έννοια σχετική.
Το 2021 θα χαρακτηριστεί από μια στατιστική ωραιοποίηση του ΑΕΠ και λιγότερο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά η βελτίωση αυτή δεν θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
Αντιπαραβάλλοντας το πολιτικό αφήγημα, οι αριθμοί βελτιώνονται αλλά όχι και το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων.

Συμπέρασμα

Η στάση της κυβέρνησης να μην υπάρξει άλλο lockdowns είναι σωστή.
Το bankingnews έχει ταχθεί από τον Μάρτιο του 2020 κατά των καταστροφικών lockdowns και κατά της σπάταλης δημοσιονομικής εκτροπής.
Επίσης έχουμε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων.
Αυτό που δεν γίνεται όμως αντιληπτό είναι η κινδυνολογία για την πανδημία.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ποντάρει στην οικονομία, κινδυνολογώντας για την πανδημία.
Πρέπει να εγκαταλείψει την σκόπιμη κινδυνολογία και να εστιάσει στο πως η οικονομική ανάκαμψη του 2022 και 2023 θα περάσει στην κοινωνία ή τότε απλά θα επικαλεστεί ότι… υποχρεούται σε πρωτογενή πλεονάσματα – όπως θα συμβεί – και η κοινωνία θα βρεθεί στο περίμενε…
Μάλλον θα συμβεί το δεύτερο…
Έχουμε αναλύσει ότι η συμπεριφορά του στάσιμου χρηματιστηρίου είναι κακός οιωνός για την οικονομία…
Ίσως κάτι παραπάνω ξέρουν όσοι επενδύουν πραγματικά κεφάλαια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης